Naslovnica Slovenija Legalna slovenska okrasna drevesca letos z oranžno nalepko

Legalna slovenska okrasna drevesca letos z oranžno nalepko

Avtor: Spletno Uredništvo

Čeprav ob koncu leta zaradi pandemije koronavirusa in z njo povezane širše problematike marsikje ne bo prav veliko za praznovati, so na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spomnili na praznična drevesca, oziroma na veljavno zakonodajo. 

Legalna slovenska okrasna drevesca letos z oranžno nalepkoPridobivanje in prodajo okrasnih drevesc usmerja Zavod za gozdove Slovenije (foto: pikist.com)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je ob pričetku zadnjega meseca v tem nesrečnem letu 2020 spomnilo na praznična drevesca, oziroma na predpise, ki regulirajo področje sekanja in prodaje le-teh. Malce podobno kot velja za cestne vinjete, morajo tako biti v letošnjem decembru med prevozi in med prodajo drevesa označena z nalepko oranžne barve, na kateri je letnica 2020. Vzgojo in prodajo okrasnih drevesc sicer narekuje Zavod za gozdove Slovenije (ZGS)

»Lastniki gozdov pridobijo nalepke na ZGS skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Manjše število nalepk (do 25) dobijo brezplačno, za večje število morajo odšteti po 31 centov na nalepko. Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc vrši gozdarska inšpekcija,« so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dodali so še, da se brez nalepke lahko prodajajo okrasna drevesca iz uvoza, okrasna drevesca v lončkih ter drevesca drevesnih vrst, ki v naših gozdovih niso avtohtona (npr. kavkaške jelke in srebrne oz. bodeče smreke). Prodajalci morajo imeti pri sebi ustrezen dokument, ki dokazuje izvor drevesc. Sicer se za okrasna drevesca najpogosteje uporabljajo smreke, včasih pa tudi jelke in celo kakšen bor.

Omejitve pa obstajajo tudi za nabiranje maha za jaslice – največ lahko naberemo do 2 kg maha in na eni površini le petino vsega mahu. Na ZGS in MKGP sicer spodbujajo nakup naravnih, v Sloveniji pridelanih okrasnih drevesc. Največ slovenskih okrasnih gozdnih drevesc sicer na trg prihaja iz kočevske regije, kjer je tudi največ gozdnih površin. Sicer pa poraba domačih okrasnih drevesc nenehno pada. Leta 2000 so na primer izdali 58.000 nalepk, lani pa le približno 19.000.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.