Naslovnica Kronika Z lažnimi investicijami do milijonov evrov

Z lažnimi investicijami do milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija spet opozarja na spletne investicijske prevare. Lani so kriminalci od slovenskih državljanov pridobili več kot 2 milijona evrov, letos pa so že v prvih treh mesecih prišli do 1,9 milijona evrov. Obljube o 300 % tedenskem donosu pri večini ljudi zazvonijo alarmni zvonec, nekateri pa očitno še vedno nasedajo na takšne trike.
Z lažnimi investicijami do milijonov evrov

Očitno mnogi nevedni naivneži še vedno nasedajo spletnim prevaram (foto: flickr.com/Elaine Smith)

S Policije so sporočili, da so ljubljanski kriminalisti že v začetku leta zaključili preiskavo kaznivega dejanja goljufije, pri kateri so kriminalci prek lažnega investicijskega vlaganja v kombinacijo različnih produktov žrtev oškodovali za 130.000 evrov. Ta prevara je bila le ena od mnogih, temelji pa na vlaganjih in domnevnih trgovanjih s kriptovalutami, zlatom, vrednostnimi papirji, delnicami in celo z  nafto, pri čemer so goljufi obljubljali tedenski donos v višini 300 %.

»Oškodovanec se za investicijo običajno odloči na osnovi objavljenega oglasa na družbenih omrežjih, v katerem je zlorabljena identiteta javnosti dobro znane, medijsko izpostavljene ali slavne osebe. V začetni fazi oškodovanec z nekaj enostavnimi kliki na povezave v oglasu pride do spletnega obrazca, kamor vpiše svoje osebne in kontaktne podatke, nato ga kontaktira ‘uslužbenec’ lažnega ponudnika investicijskih storitev,« pojasnjujejo na Policiji.

Nato potencialno žrtev prepričajo, da gre za zares enkratno priložnost za lahek zaslužek in naj zato takoj investira svoja sredstva. Največkrat žrtev potrebuje tudi pomoč pri izpolnjevanju raznih obrazcev ali nalaganju posebnih aplikacij prek spleta, zato kriminalcem   omogoči upravljanje s svojim računalnikom oziroma telefonom. Tako jim oškodovanec sam omogoči popoln dostop do svojega bančnega računa. A tudi brez tega goljufija teče dalje.

»Storilec na lažnem osebnem profilu vlagatelja – oškodovanca prikazuje plemenitenje vloženih sredstev ter s sodelovanjem oškodovanca izvaja transakcije na različne bančne račune, velikokrat na račune menjalnic kriptovalut. Po izvedenih nakazilih storilec sredstva na spletnih denarnicah pretvori v virtualne valute, za katerimi se izgubi sled, in si tako prisvoji sredstva,« pravi Policija.

Da je stanje zelo tesno, kažejo podatki Policije, po katerih so policisti že samo v prvih treh mesecih leta 2021 obravnavali 51 primerov s skupnim oškodovanjem v višini več kot 1,9 milijona evrov.  Lani pa je Policija obravnavala 83 sorodnih primerov, pri čemer je skupna  finančna škoda presegla 2 milijona evrov.

In kako se izogniti vsemu temu? Enostavno. Nikomur ne smete dovoliti namestitev aplikacije oz. programa za oddaljen dostop, saj le tako lahko kriminalci prevzamejo  računalnik (ali telefon) naivnega vlagatelja. Prav tako nikomur nikoli ne smete zaupati vaših osebnih gesel spletne banke, podatkov o plačilnih karticah in drugih bančnih podatkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.