Naslovnica Slovenija Z drugim blokom NEK proti zeleni dobi

Z drugim blokom NEK proti zeleni dobi

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za infrastrukturo je danes izdalo energetsko dovoljenje za projekt Jedrske elektrarne Krško 2 (JEK2). Tako so se odprla vrata za izvedbo potrebnih upravnih postopkov, pripravo dokumentacije in investicijsko odločanje o JEK2. Vse našteto pa je šele temelj za dokončno odločitev o gradnji nove atomskih kapacitet, oziroma širitvi sedanje centrale z drugim blokom.
NEK je v bližini tektonske prelomnice, leta 2010 pa so jo ogrožale tudi poplave (foto: MO/slovenskavojska.si)

Ministrstvo za infrastrukturo (MI) je danes izdalo energetsko dovoljenje za projekt Jedrske elektrarne Krško 2 (JEK2) in zaradi tega pripravilo tudi novinarsko konferenco. Pri tem so na MI poudarili, da izdaja energetskega dovoljenja še ne pomeni dokončne odločitve za projekt, ampak je osnova za nadaljnje korake, ki so nujni, da bi se na koncu procesa lahko sprejela najboljša odločitev o energetskem scenariju za oskrbo Slovenije z elektriko.

 »Doslej opravljene študije upravičenosti projekta kažejo, da je JEK2 za prihodnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z doma proizvedeno električno energijo izvedljiv in koristen projekt, ki ustrezno odgovarja na ključne izzive energetske trileme in omogoča učinkovito soočanje Slovenije z izzivi zelenega elektroenergetskega prehoda,« pa je na novinarski konferenci povedal Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, ki sicer upravlja z NEK.

Zagotovo bo šlo pri dokončni odločitvi za eno najpomembnejših strateških potez v državi, tako glede investicij v segment energetike in zagotavljanja nemotene oskrbe z električno energijo, kot tudi okoljskih tveganj in trajnostnega prehoda v Slovenijo brez škodljivih emisij. Celoten postopek priprave celotne dokumentacije je izredno kompleksen, saj združuje preverjanja različnih okoljskih, prostorskih, tehničnih in ekonomskih parametrov projekta JEK2.

Preverjanja bodo potekala v okviru postopkov DPN, presoje vplivov na bližnje okolje, pridobivanja gradbenega dovoljenja, izbire dobavitelja in zapiranja finančne konstrukcije. Seveda bo potrebno analizirati tudi morebitne čezmejne vplive, a je Hrvaška solastnica NEK in že julija lani je pristojni hrvaški minister za gospodarstvo in energetiko Tomislav Čorić potrdil, da so tudi sosedi pripravljeni investirati v drugi blok NEK-a.

Če med preverjanji ne bo kakšnih izjemnih strokovnih presenečenj, bo torej najverjetneje gradnja JEK2, oziroma drugega bloka v Krškem, potrjena. Vsaj tako se trenutno zdi. Zanimivo pa je dejstvo, da so še pred dvajsetimi leti marsikje po svetu potekali protesti javnosti zaradi proizvodnje elektrike s pomočjo atomske energije, sedaj pa nuklearno energijo smatrajo za neškodljivo in celo nepogrešljivo pri prehodu v ‘zeleno dobo’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.