Naslovnica Svet & EU Kaj lahko EU stori za mir na Kavkazu

Kaj lahko EU stori za mir na Kavkazu

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zaključil obisk Južnega Kavkaza, ker srečal z voditelji petih držav vzhodnega partnerstva. Poleg pogovorov o približevanju EU in stabilizaciji političnih razmer v regiji, je predvsem obljubil občutno finančno pomoči Armeniji.
Najbrž bi tudi EU morala pospešiti svoje sodelovanje z državami Vzhodnega partnerstva (foto: FB Charles Michel)

Med tridnevnim obiskom Kavkaza je predsednik Evropskega sveta Charles Michel srečal s petimi  od prvotnih šestih držav vzhodnega partnerstva – Gruzije, Armenije in Azerbajdžana ter tudi Ukrajine in Moldavije (Belorusija pa je nedavno izstopila iz partnerstva). Predsednik Michel je vsem državam znova potrdil podporo EU glede varnosti, stabilnosti in blaginji v regiji, ki je sicer že stoletja med najbolj nemirnimi na svetu.

Predsednik Michel je nagovoril tudi mednarodno konferenco v Batumiju, kjer se je srečal s predsedniki Moldavije, Ukrajine in Gruzije, saj se te tri države najbolj želijo pospešiti svoje pridruževanje Evropski uniji. Poleg tega se je v Gruziji pogovarjal tako s predsednikom in s premierjem, kot tudi z voditelji parlamentarne opozicije. Pri tem ter je pozval vse gruzijske stranke, naj se zavežejo k polnemu izvajanju sporazuma z dne 19. aprila.

Še bolj pomembna sta bila njegova obiska Armenije in Azerbajdžana, saj sta državi nedavno doživeli nov obsežen medsebojen vojaški spopad. Najprej se je v Eravanu srečal z  v.d. premierja Arenije Nikolom Pašinjanom. Potrdil je paket finančne podpore EU v višini 2,6 milijarde EUR, ki naj bi se pretvoril v konkretne projekte na področjih infrastrukture, digitalizacije, podnebnih ukrepov, demokratičnih procesov in upravljanja države.

Nazadnje se je predsednik Michel v Bakuju sestal še s z predsednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim, da bi razpravljal o dvostranskih odnosih, pripravi decembra na vrh vzhodnega partnerstva in predvsem o napetih odnosih med Azerbajdžanom in Armenijo. Poudaril pa je še pomen in velik potencial skupne zavezanosti tehnološkim inovacijam, kot je satelitska tehnologija za azerbajdžansko vesoljsko agencijo.

»V zvezi z odnosi med Azerbajdžanom in Armenijo je predsednik Michel ponovil sporočila o pogojih, ki so potrebni za zagotavljanje stabilnosti in varnosti. Predlagal je tudi, da bi bila EU pripravljena podpreti razmejitev meja z zagotavljanjem strokovnega znanja in zmogljivosti za spremljanje,« so še pojasnili z Evropskega sveta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.