Naslovnica Svet & EU Vulkansko poletje na jugu Italije

Vulkansko poletje na jugu Italije

Avtor: Spletno Uredništvo
Italija se je prejšnji teden spopadala s posledicami ekstremnih poletnih neviht v alpskem svetu, sedaj pa se pozornost spet obrača na jug, kjer so aktivna kar tri vulkanska območja naenkrat – Etna, Eolski otoki in okolica Neaplja
Vulkansko poletje na jugu Italije

Z Etno ni heca – ko izbruhne, velikokrat bruha zelo močno (foto: pxhere.com)

Zadnje dni je bil najbolj vulkan Etna, ki je z močnimi erupcijami in potoki lave poskrbel za vizualni spektakel podnevi in še posebej v nočnem času. Pri tem je Etna v zrak ponovno izbruhala tudi veliko pepela, kar za prebivalce bližnje Catanie in celotne širše regije prinaša nove nevšečnosti. Prav tako so morali zaradi pepela vsaj začasno zapreti tudi letališče Fontanarossa v mestu na Siciliji.

Že pred tem so pristojne oblasti zaprle tudi del zračnega prostora okrog vulkana. Italijanski mediji so danes poročali, da se Etna se po začetni fazi, ki se je začela v kraterju Voragine z intenzivno ‘strombolsko’ erupcijo, višek pa je dosegla z žarečimi potoki lave in nastankom vulkanskega oblaka, visokega skoraj pet kilometrov, počasi le umirja. Severno od Sicilije pa se nahaja Eolsko otočje, ki je nastalo prav zaradi serije vulkanov.

Tamkajšnji Otok Vulcano je celo dal ime temu mogočnemu naravnemu pojavu, severno od njega pa leži otok Stromboli, po kateremu so vulkanologi poimenovali določeno vrsto vulkanskih izbruhov. Na obeh otokih so v zadnjih dneh zaznali povečano vulkansko aktivnost, danes pa so bili ognjeniki na otokih Vulcano, Lipari in Panarea v stanju mirovanja, na Stromboliju pa je razglašen rdeč alarm pred morebitno erupcijo.

Če sta Etna in Stromboli trenutno aktivna, pa milijonsko prebivalstvo Neaplja in gosto naseljenega območja celotnega Neapeljskega zaliva že več tednov drži pesti, da ne pride do izbruha na lokaciji Campi Flegrei. Tam so sicer raven alarma z rdečega spustili na rumenega, vendar pa se aktivnost mini-vulkana, ki je nazadnje izbruhnil leta 1538, še ni v celoti polegla. Vezuv, ki leži na drugem koncu Neapeljskega zaliva, pa je trenutno miren.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.