Naslovnica Gospodarstvo Chips JU in 325 milijonov evrov razpisov za polprevodnike

Chips JU in 325 milijonov evrov razpisov za polprevodnike

Avtor: Spletno Uredništvo
Skupno EU podjetje za čipe Chips JU je pravkar najavilo, da bo odprlo kar za 325 milijonov evrov razpisov, ki bodo namenjeni raziskavam in inovacijam na področju polprevodnikov.
Chips JU in 325 milijonov evrov razpisov za polprevodnike

Čipi so del večje družine polprevodnikov (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Sodobni polprevodniki so zaradi razvoja sodobnih tehnologij postali pomembna globalna strateška dobrina. Ker EU na tem področju ne želi biti preveč odvisna od drugih, npr. od Kitajske, se je odločila za širjenje lastne proizvodnje čipov. Za večjo učinkovitost pri teh procesih je bilo ustanovljeno skupno EU podjetje za čipe, ki so ga poimenovali Chips JU. To podjetje pa je pravkar najavilo, da bo odprlo kar za 325 milijonov evrov novih razpisov.

»Ta novi krog razpisov bo dodatno podprl evropsko industrijo polprevodnikov z vzpostavitvijo pilotne linije za fotonska integrirana vezja. Ti polprevodniki uporabljajo svetlobo za obdelavo in prenos informacij pri višjih hitrostih, pri čemer porabijo manj energije, kar je pomembno za naslednjo generacijo visokozmogljivih računalnikov, visokohitrostnih komunikacijskih in podatkovnih centrov,« so pojasnili s Chips JU.

Dodali so, da bodo prek tokratnega financiranja podprli tudi ustanavljanje, uvajanje in mreženje kompetenčnih centrov za čipe v vseh sodelujočih državah EU. Tako naj bi vsem omogočili pridobivanje tehničnega strokovnega znanja in eksperimentiranja na področju polprevodnikov. Poleg tega naj bi predvsem MSP, a tudi večjim podjetjem, pomagali izboljšati zmogljivosti zasnove in razviti njihove spretnosti.

Na razpise se je mogoče prijaviti prek spletnega portala podjetja Chips JU, informacije o razpisih in postopku prijave pa bodo na voljo tudi na dveh posebnih informativnih sestankih, ki sta predvidena že za prihodnji teden – za četrtek 11. julija in za petek 12. julija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.