Naslovnica Svet & EU Vsi so govorili in govorili, Slovenija in Avstrija pa bosta tudi nekaj naredili

Vsi so govorili in govorili, Slovenija in Avstrija pa bosta tudi nekaj naredili

Avtor: Spletno Uredništvo

V Bruslju je potekalo zasedanje Sveta za zunanje zadeve EU, kjer so obravnavali nekatera krizna območja po svetu – Afriški rog, Ukrajino in Sirijo. Na neformalnem kosilu pa so ministri za zunanje zadeve lotili tudi položaja v Venezueli, kjer se za razliko od ostalih treh območij državljanska volja še ni razplamtela. Veliko so govorili in govorili, za edino konkretno potezo pa je poskrbela – Slovenija!   

V Venezueli se soočajo tudi s pomankanjem hrane, Svet za zunanje zadeve EU pa se je tej problematiki posvetil – med kosilom (foto: mzz.gov.si)

 

Visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Federica Mogherini je ministre najprej seznanila z rezultati delovnega potovanja po regiji Afriškega roga, ko je med 9. in 13. februarjem obiskala Etiopijo, Džibuti, Somalijo in Kenijo. Ministri so ob tem izmenjali poglede na razmere v regiji in na angažma EU, tudi v smislu nadaljnjega nadgrajevanja strategije EU za Rog Afrike.

Poudarek so dali predvsem na nadaljnje zagotavljanje varnosti in gospodarskega razvoja, izpostavili pa so tudi strateški pomen regije in potrebo po nadaljnji krepitvi delovanja EU. Težava je v tem, da večji del Somalije nadzorujejo skrajne islamistične milice, kar posledično omogoča rast terorizma tudi v vseh sosednjih državah. Dokler bo ta somalski inkubator nemoteno deloval, do tedaj v regiji ne bo trajnega miru. 

Sledila je razprava o Ukrajini, v kateri so ministri ponovili zavezanost k ozemeljski celovitosti in k suverenosti Ukrajine, se zavzeli k nadaljevanju politike nepriznavanja priključitve Krima Ruski federaciji in izpostavili zaskrbljenost nad položajem v Azovskem morju. Rusko federacijo so prisotni ponovno pozvali k zagotavljanju svobodne plovbe ter ponovili, da kršitve mednarodnega prava ne smejo ostati brez odziva mednarodne skupnosti.

V razpravi so pregledali še stanje na področju uresničevanja reformnih procesov v Ukrajini. Dotaknili so se tudi položaja v državi pred bližnjimi marčevskimi predsedniškimi volitvam, izpostavili pomen nadaljevanja prizadevanj v sklopu boja proti korupciji in podprli krepitev vloge civilne družbe v Ukrajini. Tudi v tem delu razprave so veliko govorili, obenem pa niso napovedali ali kaj šele sprejeli nobene otipljive odločitve. 

Podobno so glede Sirije ministri izmenjali poglede na aktualni položaj v državi in na boj proti skrajnežem Islamske države, očitno pa so pozabili na drugo frakcijo nekoč skupnega projekta Al Kaide – Hayat Tahrir al Sham, prvotno imenovano Al Nusra. Sicer so izpostavili zaskrbljenost nad pomanjkanjem napredka pri iskanju  politične rešitve v Siriji (vsaj take rešitve, kot si jo zamišljajo na Zahodu, saj redni rusko-turško-iranski diplomatski napori dajejo določene rezultate).  

Izrazili pa so polno podporo prizadevanjem novega posebnega odposlanca generalnega sekretarja OZN za Sirijo Geira Pedersena. Začuda je glede Sirije le prišlo tudi do ene konkretne poteze. Slovenski zunanji minister Miro Cerar je skupaj z avstrijsko ministrico dr. Kneissl ministre obvestil o dogovorjenem sodelovanju Avstrije in Slovenije pri razminiranju in izobraževanju na severovzhodnem delu Sirije, ki ga bo izvajala slovenska Ustanova za krepitev človekove varnosti ITF.

Na neformalnem kosilu pa je bilo govora še o kaosu v Venezueli. Visoka predstavnica je ministre seznanila s potekom in rezultatih prvega srečanja Mednarodne skupine za stike, ki je 7. februarja potekala v Montevideu. “Poudarila je, da je bila skupina vzpostavljena z namenom mobilizacije mednarodne skupnosti za pomoč prebivalcem Venezuele pri iskanju rešitve krize in oblikovanju pogojev, ki bi lahko vodili k mirni izvedbi svobodnih in kredibilnih volitev.

Ministri so pozdravili rezultate prvega srečanja in pripravljenost Venezuele, da sprejme tehnično misijo, ki jo bosta vodila EU in Urugvaj. Izpostavili so tudi nujno potrebo po neovirani dostavi humanitarne pomoči,” so še zapisali v sporočilu Ministrstva za zunanje zadeve RS. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.