Naslovnica Svet & EU Vsi bi morali javno objaviti podatke o davkih

Vsi bi morali javno objaviti podatke o davkih

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta je ta teden prišla zanimiva novica o tem, kako bodo pred zakoni morda kmalu res vsa podjetja enaka. Tudi multinacionalke bodo namreč morale razkriti znesek davka, ki ga plačajo v posamezni državi EU. Tako bodo javnost, raziskovalni novinarji in še posebej davčni organi v vsakem hipu lahko preverili, kateri davki se kje plačujejo. Ko bodo novi predpisi sprejeti, se bodo tudi največje gospodarske družbe končno izenačile z najmanjšimi podjetji.
Vsi bi morali javno objaviti podatke o davkih

Tudi britanskih davčnih oaz je po svetu veliko, najbližji EU sta Kanalska otoka Guernsey in Jersey (foto: pixabay.com)

Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so se dogovorili o novih predpisih, po katerih bodo morale multinacionalke in njihove hčerinske družbe z letnimi prihodki več kot 750 milijonov EUR  objaviti podatke o znesku davkov, ki jih plačujejo v vsaki državi članici EU. Ti podatki bodo morali biti javni, na voljo tudi na internetu in objavljeni celo v strojno berljivi obliki.

»Za lažjo uporabo posredovanih informacij in večjo preglednost bo treba podatke razdeliti na posebne postavke, vključno z naravo dejavnosti podjetja, številom redno zaposlenih, zneskom dobička ali izgube pred obdavčitvijo dohodnine, znesek nabranega in plačanega davka od dohodka in nakopičene dobičke,« so pojasnili s Parlamenta EU. Posebej so omenili seznam nesodelujočih jurisdikcij – držav, znanih po pranju denarja oziroma davčnih oazah.

Poslanci Parlamenta EU so sicer šele januarja letos uradno ugotovili, da je kar šest od dvajsetih največjih davčnih oaz po svetu držav Evropske unije, prav tako dve od prvih petih mest zasedata državi članici EU. Poleg tega pa so tedaj parlamentarci dobili v roke tudi študijo direktorja davčnega observatorija EU pravi, da se približno 80  odstotkov dobička, ki nastane v državah EU, potem preusmeri v davčne oaze.

Z dogovorom so sicer po petih letih usklajevanj končno postavili temelje za davčno preglednost v EU, vendar pa morajo besedilo dokumenta najprej potrditi še odbori za ekonomske, monetarne in pravne zadeve, Evropski parlament kot celota ter tudi Svet EU (države članice). A se očitno ne mudi, saj je na primer glasovanje na plenarnem zasedanju Parlamenta EU predvideno šele po koncu poletnih počitnic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.