Naslovnica Slovenija Vse prednosti domače slovenske hrane

Vse prednosti domače slovenske hrane

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je pravkar sprožilo širšo akcijo ozaveščanja javnosti o nacionalni shemi kakovosti slovenske hrane ‘Izbrana kakovost – Slovenija’, o njenem zaščitnem znaku in o splošnih koristih, ki jih ta shema prinaša za celotno verigo od pridelovalcev do potrošnikov.
Vse prednosti domače slovenske hrane

Z nakupovanjem slovenske hrane naredimo več koristnih stvari naenkrat (foto: nasasuperhrana.si)

Kot so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), je ta teden že stekla obsežna akcija ozaveščanja slovenske javnosti o nacionalni shemi kakovosti. Poudarili so, da gre pri projektu ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ za trajnostno naravnano shemo, kjer se poleg slovenskega izvora, višje kakovosti hrane in dodatnih kontrol, pričakuje tudi izkazovanje družbene in okoljske odgovornosti.

Doma pridelana hrana višje kakovosti je sicer označena s prepoznavnim znakom. »Zaščitnega znaka za shemo ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ ni mogoče spregledati ali zamenjati z drugim simbolom. Rjavo-zeleni ‘smeško’ je znan in dobro sprejet pri slovenskih potrošnikih. Pripis Slovenija pa zagotavlja, da je izdelek v celoti slovenski, pridelan in predelan v Sloveniji,« so o logotipu sheme zapisali z MKGP.

S celostno kampanjo želimo spodbuditi slovenske potrošnike, da se odločajo za preverjeno, lokalno in hkrati zelo kakovostno hrano ter tako posredno podpirajo slovensko živilsko-predelovalno industrijo, kmetijstvo in kmete. Znak ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ je že moč najti na kokošjem, govejem in svinjskem mesu, na mleku, na sadju ter na mlečnih izdelkih in sadnih izdelkih.

Ker imajo slovenska živila imajo najkrajšo pot od njiv do potrošnikov, prispevajo tudi k manjšemu onesnaževanju in sicer zaradi krajšega prevoza. Poleg tega pa nakup izdelkov iz sheme ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ zagotavlja boljšo stabilnost v verigi preskrbe s hrano v naši državi. Velja še poudariti, da so v tej shemi certificirani prav vsi v verigi – od kmeta, rejca, sadjarja, vmesnih členov v predelovalni industriji, pa vse do trgovca.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.