Naslovnica Svet & EU Vseevropski prometni projekti in vojaška mobilnost

Vseevropski prometni projekti in vojaška mobilnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za promet pri Evropski komisiji se je zavzel za okrepitev partnerstva z Ukrajino in Moldavijo na področju izgradnje nove prometne infrastrukture. Sedaj naj bi v sklopu skupne politike razvoja prometnega omrežja EU (TEN-T) naredili nov korak naprej, pri čemer je veliko govora tudi o vojaški mobilnosti. Vse novosti pa bodo morale najprej doreči in potrditi države članice EU.
Vseevropski prometni projekti in vojaška mobilnost

Pred rusko invazijo na Ukrajino se pojma ‘vojaška mobilnost’ ni veliko uporabljalo (foto: FB European Parliament)

Evropska komisija je že pred leti zastavila politiko razvoja prometnega omrežja EU, imenovana TEN-T (angl. ‘Trans European network – transport’). Gre za instrument za razvoj skladne, učinkovite, multimodalne in visokokakovostne prometne infrastrukture po vsej EU, ki vključuje železnice, celinske plovne poti, kratke pomorske poti ter tudi cestne povezave med mestnimi vozlišči, pomorskimi in celinskimi pristanišči, letališči in terminali.

Po definiciji Komisije EU TEN-T spodbuja učinkovit prevoz ljudi in blaga, zagotavlja dostop do delovnih mest in storitev ter omogoča trgovino in gospodarsko rast. Trenutni projekti TEN-T segajo od Rail Baltica, ki povezuje Helsinke in Varšavo, do predora Brenner Base, ki povezuje Avstrijo in Italijo, ter železniške proge za visoke hitrosti Lizbona–Madrid. Po ruski invaziji na Ukrajino pa je TEN-T dobil tudi dodaten vojaški pomen.

Odbor za promet in turizem pri Komisiji EU je tako v zadnjih dneh sprejel stališča, da bi se morali skupni napori osredotočiti na trajnostni promet (železnica, vodne poti, ladijski promet) in  da bi morala imeti Evropska komisija več pooblastil za upravljanje zamud pri projektih. Poleg tega bi bilo po mnenju poslancev potrebno prekiniti vezi z Rusijo in Belorusijo ter prednostno povezati infrastrukturo EU z Ukrajino in Moldavijo.

»Pri gradnji ali nadgradnji infrastrukture TEN-T bi morale države EU zagotoviti nemoten prenos vojaških enot in materiala znotraj EU, pravijo evropski poslanci. V enem letu po začetku veljavnosti novih pravil bo Komisija izvedla študijo o kratkoročnih obsežnih premikih, da bi olajšala načrtovanje vojaške mobilnosti,« so med drugim zapisali v sporočilo za javnost odbora.

Pri tem je še najbolj zanimiva konkretna zahteva, da prečkanje meje za tovorne vlake ne bi bilo daljše od 15 minut. Predlogi bodo po naslednjem plenarnem zasedanju romali v države članice EU,  da se potem izoblikuje končna oblika skupne EU zakonodaje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.