Naslovnica Kronika Hitrost ubija, zato že poteka nova preventivna akcija Policije

Hitrost ubija, zato že poteka nova preventivna akcija Policije

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričela celotedenska preventivna akcija, v kateri bodo policisti preverjali, ali kdo vozi prehitro. Akcija bo trajala do nedelje, v petek pa bodo aktivnosti policistov potekale v sklopu skupne evropske preventivne akcije.
Hitrost ubija, zato že poteka nova preventivna akcija Policije

Policist z napravo za merjenje hitrosti (foto: Policija/Uroš Modlic/AMZS)

Kot vsako leto je tudi letos na sporedu preventivna spomladanska akcija Policije, kjer je poudarek na hitrosti, oziroma na preprečevanju prehitre vožnje. Previsoka hitrost je en od prvih vzrokov za prometne nesreče, predvsem pa je nevarna za pešce, kolesarjih in motoriste. Akcija se je začela že danes in bo potekala do nedelje, 23. aprila. Tudi letos pa se bo slovenska Policija pridružila skupni vseevropski akciji meritev hitrosti.

Ta posebni maraton nadzora hitrosti bo na vrsti v petek, 21. aprila. »Agencija za varnost prometa, ki akcijo koordinira in v tem času izvaja preventivne aktivnosti in medijsko kampanjo, bo za maraton nadzora hitrosti zagotovila 1.200 preventivnih pripomočkov. Z njimi bodo voznike dodatno opozarjali na prilagojeno hitrost, ustrezno varnostno razdaljo in druge elemente varne vožnje,« so še sporočili s Policije.

Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na slovenskih cestah, saj na primer pri smrtnih prometnih nesrečah previsoka hitrost prisotna v dobri tretjini primerov (približno 37 %). Med povzročitelji smrtnih prometnih nesreč, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, izstopajo starostne skupine od 18 do 24 let in od 25 do 34 let, ki predstavljajo več kot polovico vseh nesreč.

Zanimivi so tudi statistični podatki, po katerih se tretjina nesreč zgodi na cestah izven naselja, da jih je največ ob koncih tedna, glede na urne intervale pa izstopajo obdobja med 11. in 12. uro ter med 21. in 22. uro.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.