Naslovnica Slovenija Vse več zavezancev je za poenostavljeno plačilo

Vse več zavezancev je za poenostavljeno plačilo

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije je objavila poročilo o poenostavljenem  elektronskem poslovanju prek portala E-davki v lanskem letu. Po zaslugi bolj enostavnega e-plačevanja so zavezanci lani porabili kar 75.722 manj plačilnih nalogov in na prihranili za skoraj 66 tisoč evrov bančnih stroškov.
Predlanska e-novost se je med zavezanci dobro prijela (foto: pxhere.com)

S Finančne uprava Republike Slovenije (FURS) so predstavili podatke o poenostavljenem  elektronskem poslovanju prek portala E-davki v letu 2020. Ob koncu leta so pri FURS zabeležili 3661 aktivnih prijav poenostavljeno plačevanje , oziroma na prejem e-računa za plačilo obveznih dajatev. To število je bilo je kar 71 odstotkov višje kot na zadnji dan koledarskega leta 2019.

Z davčne uprave so predstavili tudi podatek, da je bilo lani izdanih 30.698 elektronskih računov, prek katerih je bilo  plačanih za 18.398.664 evrov obveznih dajatev. Glede na leto poprej se je število izdanih e-računov za plačilo obveznih dajatev povečalo skoraj za 239 odstotkov, pri čemer so zavezanci, porabili kar 75.722 plačilnih nalogov manj, kot so jih porabili v leti 2019.

S Finančne uprava Republike Slovenije so še pojasnili, da se na ta način lahko plačajo različni prispevki za socialno varnost oziroma obračuni davčnega odtegljaja. Če se odločijo za to obliko plačevanja, se morajo zavezanci najprej pri svoji spletni banki prijaviti na prejem e-računa, pri čemer se morajo strinjati s ‘Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom’. Ta prijava bo namreč nato veljala vse do odjave ali do zaprtja računa.

»Finančna uprava bo takšnemu zavezancu na podlagi obračuna davka pripravila tako imenovani zbirni plačilni nalog, ki bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev. Zbirni plačilni nalog bo Finančna uprava poslala zavezancu (preko njegove banke) v obliki e-računa v enotni standardizirani obliki eSlog, ki bo vključeval tudi obvestilo v pdf obliki,« so pojasnili s FURS.

 

.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.