Naslovnica Svet & EU Vse nove električne baterije bodo trajnostno usmerjene

Vse nove električne baterije bodo trajnostno usmerjene

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar predlagala posodobitev zakonodaje EU o baterijah. Gre za prvi korak med ukrepi, napovedanimi v novem akcijskem načrtu EU za krožno gospodarstvo in prehod v zeleno ekonomijo.

Vse nove električne baterije bodo trajnostno usmerjene

Novosti naj bi veljele za vse vrste baterij – tudi za večje industrijske in avtobmobilske (foto:pixabay.com)

 

Evropska komisija zahteva posodobitev zakonodaje EU, po kateri bodo morale biti v prihodnosti električne baterije v prodaji na trgu EU trajnostne, visokozmogljive in varne v celotnem življenjskem ciklu. Poleg tega pa jih bo po novem ob koncu njihovega delovanja moč ponovno izdelati oziroma reciklirati ter tako dragocene materiale ponovno vključiti v gospodarske tokove.

»Povpraševanje po baterijah hitro narašča in naj bi se do leta 2030 povečalo za 14-krat. K temu večinoma prispeva električni promet, zaradi česar je ta trg na svetovni ravni vse bolj strateški. Takšna svetovna eksponentna rast povpraševanja po baterijah bo privedla do enakovrednega povečanja povpraševanja po surovinah, zato bo treba njihov vpliv na okolje čim bolj zmanjšati,« so pojasnili s Komisije EU.

Predlog obravnava vrsto gospodarskih, družbenih in okoljska vprašanj, povezana z vsemi vrstami baterij. Komisija EU je predlagala nekatere skupne obvezne zahteve za vse vrste baterij – industrijske, avtomobilske, električne in prenosne. Vse baterije, kise bodo prodajale na trgu EU, bodo morale izdelane ob polnem spoštovanju človekovih pravic ter socialnih in ekoloških standardov.

Te novosti so le del ukrepov na proti do podnebne nevtralnosti EU leta 2050. »Boljše in bolj zmogljive baterije bodo ključno prispevale k elektrifikaciji cestnega prometa, kar bo znatno zmanjšalo njegove emisije, povečalo prevzem električnih vozil in omogočilo večji delež obnovljivih virov v mešanici energetskih virov EU,« so še dodali s Komisije EU. Z novimi ukrepi želijo tudi izboljšali zbiranje in recikliranje prenosnih baterij.

Tako naj bi današnje le 45% uspešno zbiranje prenosnih baterij povečali na 65% do leta 2025 in kar na 70% do leta 2030. Vse preostale vrste baterij (industrijske, avtomobilske in električne) pa bo po predlogu Komisije EU potrebno zbrati v celoti (100%). Baterije bo nato potrebno reciklirati in doseči visoko stopnjo predelave, zlasti dragocenih materialov, kot so kobalt, litij, nikelj in svinec.

Predlagana uredba opredeljuje nov okvir, ki bo olajšal spremembo namembnosti baterij iz električnih vozil, da bi jih ponovno uporabili kot stacionarne sisteme za shranjevanje energije in celo vključitev v električna omrežja v vlogi energetskih virov. Posodobitev je bila potrebna zaradi spremenjenih socialno-ekonomskih razmer, tehnološkega razvoja, novosti na trgih in novih načinov uporabe baterij.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.