Naslovnica Svet & EU Vrsta novih ukrepov za boj proti rasizmu in diskriminaciji v EU

Vrsta novih ukrepov za boj proti rasizmu in diskriminaciji v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za kulturo in izobraževanje pri Evropskem parlamentu je pravkar predlagal celo serijo novih ukrepov za boj proti rasizmu in diskriminaciji na področju kulture, izobraževanja, medijev in športa v EU.
Vrsta novih ukrepov za boj proti rasizmu in diskriminaciji v EU

Danes v EU ne bi smelo biti mesta za nobeno obliko diskriminacije (foto: FB Parlament EU)

Odbor za kulturo in izobraževanje pri Evropskem parlamentu je v resoluciji, ki je bila sprejeta z 21 glasovi za, 3 proti in 4 vzdržanimi, pozival države članice Evropske unije, naj čim prej sprejmejo ukrepe za odpravo strukturnih korenin rasizma in diskriminacije v EU. Hkrati so države članice spomnili, naj se končno dogovorijo o t. i. ‘protidiskriminacijski’ direktivi, ki je v Svetu EU blokirana že vse od leta 2008 – torej že skoraj 15 let.

Glede izobraževanja so sedaj predlagali, da bi morali biti izobraževalni načrti revidirani, da bi zagotovili kontekstualiziran pristop k evropski zgodovini in prispevali k izkoreninjenju stereotipov, ki vodijo v diskriminacijo, zgodovino evropskih rasnih in etničnih skupnosti pa bi bilo potrebno vključiti v ustrezne študije. V te procese bi morali biti vključeni avtorji, zgodovinarji, znanstveniki, umetniki in druge osebnosti iz različnih rasnih in etničnih okolij.

Prav tako so poslanci zahtevali odpravo rasne in etnične segregacije, ki še vedno obstaja v šolah nekaterih držav EU, in pozivajo, da ima učiteljsko osebje iz rasnih in etničnih manjšin enak dostop do učiteljskih delovnih mest. Za področje kulture bi morala biti sredstva EU usmerjena v pobude za spodbujanje bolj raznolikega kulturnega sektorja, prav tako naj bi uvedle programe vseživljenjskega učenja za javne uslužbence in državne varnostne sile.

»Evropski poslanci pozivajo medije, naj prenehajo širiti stigmatizirajoče pripovedi, ki razčlovečujejo pripadnike določenih etničnih ali rasnih skupin, npr. nesorazmerno zajema zločine, ki jih zagrešijo migranti. Nacionalni avdiovizualni regulatorji bi morali imeti pooblastilo za sankcioniranje programov, ki spodbujajo rasistično vsebino,« pa so predlagali glede medijev. Poleg tega bi radi ustavili financiranje EU in države za vse tiste medije, ki spodbujajo sovražni govor ali ksenofobijo.

Za področje športa pa parlamentarci zahtevajo, da Komisija EU pripravi priporočila za boj proti rasizmu na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni ter spodbuja vključevanje in spoštovanje. Prav tako so v Odboru za kulturo in izobraževanje pozvali Evropsko komisijo, države članice in športne zveze, naj sprejmejo konkretne ukrepe za podporo žrtvam kaznivih dejanj iz sovraštva v športu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.