Naslovnica Slovenija Katera bo letos branju najbolj prijazna občina v Sloveniji

Katera bo letos branju najbolj prijazna občina v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Ko že tradicionalno je tudi letos prav na Prešernov dan Ministrstvo za kulturo objavilo nov, že šesti javni natečaj ‘Branju prijazna občina’. Namen tega natečaja je izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture po vseh slovenskih občinah.
Katera bo letos branju najbolj prijazna občina v Sloveniji

Abecedni vrstni red 212 slovenskih občin zaključuje Žužemberk (foto: FB SLO Consulate S. Australia)

Čeprav v Sloveniji pismenost prebivalstva vsaj od druge svetovne voljne dalje ni bila več problematična, pa so se bralne navade v zadnjih letih precej spremenile. Največji vzrok za to so najbrž nove tehnologije, saj so se bralci in teksti začeli množično seliti na splet. Tiskani mediji so v krizi, ljudje pa berejo vse manj knjig, časopisov, revij…. Tudi zato so se na Ministrstvu za kulturo (MK) že pred leti lotili akcije oziroma podelitve naziva ‘Branju prijazna občina’.

»Javni natečaj za pridobitev naziva je vsako leto objavljen na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, naziv pa se podeli na slovesnem dogodku 3. decembra, na Prešernov rojstni dan, ko praznujemo ‘Ta veseli dan kulture’. Vzporedno z javnim natečajem vsako leto poteka tudi poziv za podaljšanje veljavnosti naziva. Doslej je naziv dobilo skupaj 52 občin. Cilj projekta je, da vsaka slovenska občina (212) postane branju prijazna,« so na Prešernov dan sporočili z MK.

Namen tega natečaja je izboljšanje splošne bralne pismenosti v državi, spodbujanje bralnih navad in razvoj bralne kulture, pri akciji in podelitvi naziva ‘Branju prijazna občina’ pa sodelujejo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo. Ta javni natečaj, ki je bil letos razpisan že šestič po vrsti, bo sicer ostal odprt vse do 30. septembra.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.