Naslovnica Svet & EU Vračanje volkov povzroča težave prebivalstvu in Komisiji EU

Vračanje volkov povzroča težave prebivalstvu in Komisiji EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je tokrat lotila volkov. Ker ponekod po EU, kjer so bili volkovi že dolgo odsotni, vračajo te živali v njihov naravni prostor, so se pričeli vrstiti problemi z lokalnimi živinorejci in pa tudi z ostalimi prebivalci teh regij. Celo predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen je izjavila, da je koncentracija volkov v nekaterih evropskih regijah že postala resnična nevarnost za živino in potencialno tudi za ljudi.
Vračanje volkov povzroča težave prebivalstvu in Komisiji EU

Volk med zanj značilnim oglašanjem oz. zavijanjem (foto: pxhere.com)

Zgodbe o krvoločnih volkovih so stoletja strašile evropske otroke, skozi čas pa so marsikje po Evropi pobili prav vse volkove. Potem pa so znanstveniki nenadoma ugotovili, da so tudi volkovi pomembni del ekosistemov. Poučna zgodba o tem prihaja iz enega najlepših zaščitenih območij v ZDA – parka Yellowstone, kjer so prav tako že pred desetletji iztrebili vse volkove. Tam so nato opazili, da so obrežja rek začela vse močenje erodirati.

Potem so strokovnjaki ugotovili, da do povečane erozije prihaja zato, ker srnjad poje vse poganjke novih dreves ob rekah. Drevesa zato ne zrasejo, ampak se posušijo. Drevesne korenine pa so tiste, ki zadržujejo bregove, da se ne zrušijo v rečne struge. Pred desetletji se to ni dogajalo, saj so volkovi prav ob rekah radi napadali srnjad in so trupla puščali na licu mesta. Tam potem druga srnjad ni prišla niti blizu, ker ji je očitno še zelo dolgo smrdelo.

Tako so drevesa oz. grmovja neposredni bližini trupla lahko zrasla, ne da bi jih že v mladih letih uničili jeleni. Ko so prišli do tega spoznanja, so Američani iz Kanade ekspresno hitro uvozili najmanj 30 volkov in tako tudi rešili zadevo s pretirano erozijo rečnih obrežij. V EU pa danes vračanje volkov v naravo že povzroča konflikte z lokalnimi skupnostmi. Po mnenju Komisije EU se to dogaja tam, kjer se ne izvajajo primerni ukrepi za preprečevanje napadov na živino.

»Komisija zato danes poziva lokalne skupnosti, znanstvenike in vse zainteresirane strani, naj predložijo posodobljene podatke o populaciji volkov in njihovih vplivih. Komisija se bo na podlagi zbranih podatkov odločila o predlogu, da se po potrebi spremeni status varstva volka v EU in posodobi pravni okvir z namenom uvedbe dodatne prožnosti v skladu z razvojem te vrste,« sporočajo s Komisije EU. Volkom se torej najbrž spet obetajo hudi časi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.