Naslovnica Slovenija Cepljenje proti okužbi s HPV rešuje življenja

Cepljenje proti okužbi s HPV rešuje življenja

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za zdravje in z Direktorata za javno zdravje so ob začetku novega šolskega leta pozvali starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti okužbi s ‘humanim papiloma virusom’ oziroma HPV.
Cepljenje proti okužbi s HPV rešuje življenja

Skupinska fotografija ob današnji novinarski konferenci in predstavitvi nove publikacije (foto: Ministrstvo za zdravje)

Z Ministrstva za zdravje in z Direktorata za javno zdravje so opozorili, da je bila v prejšnjem šolskem letu 2021/22 v Sloveniji precepljenost šestošolk proti HPV padla na le 43,7 %. To je najnižji delež precepljenosti od uvedbe cepljenja proti HPV pred 14 leti. Zato strokovnjaki pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da jim omogočijo cepljenje proti HPV in jih tako obvarujejo pred nevarnimi boleznimi.

Okužba s humanim papiloma virusom (HPV) je po podatkih Evropskega portala za cepljenje virusna okužba, ki se prenaša večinoma spolno z neposrednim stikom z okuženo osebo in je izjemno pogosta. »Virusov HPV je več kot 100 vrst. Med njimi je okoli 40 takšnih, ki lahko okužijo spolovila. Vsaj 14 vrst virusa HPV je visoko rizičnih in lahko povzročijo nastanek raka, npr. raka materničnega vratu pri ženskah.

Rak materničnega vratu je za rakom dojk najpogostejši rak, ki prizadene ženske v starosti od 14 do 44 let v Evropi. Visoko rizični tipi virusov HPV lahko povzročijo tudi raka analnega kanala in spolovil ter nekatere vrste raka vratu in glave tako pri moških kot pri ženskah. Nizko rizični tipi virusov HPV lahko povzročijo genitalne in analne bradavice,« glede nevarnosti okužbe s HPV pojasnjujejo na Evropskem portalu za cepljenje.

Sicer je slovenska medicinska stroka je enotna, da je cepljenje proti HPV tako učinkovito, da bi lahko ob zadostni precepljenosti ne le v Sloveniji ali v EU, ampak kar po vsem svetu preprečili in odpravili vrsto rakov, ki jih povzroča okužba s HPV. Zato bi radi povečali precepljenost na 90 %, kar je en od ključnih ciljev Državnega programa za obvladovanje raka (DPOR) v Sloveniji in pa tudi skupnega Evropskega načrta za boj proti raku.

V Sloveniji so pravkar napravili korak proti temu cilju, saj je Zveza slovenskih društev za boj proti raku k k sodelovanju za osveščanje javnosti o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila znano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. Tako je s skupnimi močmi nastala publikacija z naslovom ‘Blazno resno o HPV’, ki nagovarja starše mladostnic in mladostnikov. To publikacijo so danes predstavili tudi na posebni novinarski konferenci.

Z Ministrstva za zdravje in z Direktorata za javno zdravje pa so še pojasnili, da je v Sloveniji zagotovljena dostopnost cepiva za deklice in dečke. Sicer se bodo v pravkar pričetem šolskem letu se 2023-24 poleg šestošolk in šestošolcev ter vseh zamudnikov lahko brezplačno cepili tudi dečki 1. in 3. letnika srednje šole in gimnazije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.