Naslovnica Slovenija Vojska ZDA bo spet zasedla Lipico s čopiči v rokah

Vojska ZDA bo spet zasedla Lipico s čopiči v rokah

Avtor: Spletno Uredništvo

 

V soboto bodo Kobilarno Lipica znova obiskali pripadniki Ameriške vojske. Tako kot ob lanskem skupnem usposabljanju s Slovensko vojsko se bodo pridružili barvanju belih lipiških ograj. Vrhunec njihovega dneva doživetij v Lipici bo ogled predstave z lipicanci, obenem pa se bodo preizkusili v vlogi šepetalcev konjem.

Prostovoljni pleskarji iz ZDA bodo v soboto spet obiskali Lipico (foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed)

 

Ameriški vojaki, pripadniki Brigadnega logističnega bataljona 173. zračno-desantne brigade Ameriške kopenske vojske v Evropi, bodo pojutrišnjem znova obiskali Kobilarno Lipica. Med več kot 300 belimi lipicanci bodo v soboto preživeli tako imenovani kulturni dan, ki bo zelo aktivno obarvan. Pripadniki Ameriške vojske imajo namreč navodila oz. navado, da ob zaključku usposabljanj aktivno preživijo en dan v sodelovanju z lokalnim okoljem.

Lipico so tako prvič obiskali že lani, ta obisk pa se je izkazal za zelo uspšenega. Zato bo več kot 50 pripadnikov Ameriške vojske v soboto, po ogledu kobilarne in najlepših lipicancev, spet poprijelo za čopiče in pomagalo pobeliti lipiške ograje ob pašnikih, kjer bodo kmalu odraščala temna lipicanska žrebeta. Američani bodo pomagali še pri urejanju stoletnih drevoredov, dan pa bodo zaključili z ogledom predstave ‘Zgodba o Lipici’ in z doživetjem šepetanja konjem, so spročili iz Kobilarne Lipica.

Sicer so se Lipicanci in vojska ZDA prvič uradno srečali ob koncu druge svetovne vojne. Potem, ko je nemška vojska zbrala lipicance iz Lipice in več kot tisoč plemenitih konj iz vse Evrope v češkem mestecu Hostoun, so jih namreč Američani odpeljali pred prihodom sovjetske Rdeče armade. Ameriški vojaki so v tvegani nočni akciji rešili ‘evropsko konjsko aristokracijo’ pred zelo verjetnim izumrtjem in s tem omogočili nadaljevanje tradicije reje lipicancev za prihodnje generacije.

Akcijo so izvedli 28. aprila 1945, Walt Disney pa je o njej posnel film ‘Čudež belih žrebcev’. Sicer pa se te dni v Postojni in na Osrednjem vadišču Slovenske vojske zaključuje skupno usposabljanje pripadnikov Slovenske in Ameriške vojske, ki se imenuje –  ‘Lipicanec’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.