Naslovnica Svet & EU Vojska na ulicah Ria de Janeira

Vojska na ulicah Ria de Janeira

Avtor: Spletno Uredništvo

Brazilska vlada je danes ukazala vojski, naj prevzame poveljstvo nad vsemi policijskimi enotami v državi Rio de Janiero. Oblasti želijo s posredovanjem vojske zaustaviti spiralo nasilja, ki so jo povzročile vojne za nadzor ozemlja med lokalnimi narko-tolpami.

rio

Včasih se zdi, da je tudi bog dvignil roke od nesrečnega mesta, v katerem je življenje čedalje bolj nevzdržno (foto: Pedro Kirilos)

 

 

Brazilska zvezna vlada je posegla za skrajno metodo in uporabila vojsko, ker je položaj v Riu de Janeriru postal nevzdržen. Lani se je število umorov v primerjavi z olimpijskim letom 2016 povečalo za 8 odstotkov, v primerjavi z letom 2015 pa kar za 26 odstotkov.

Vojska je bila v bližnji preteklosti že prisotna v posameznih predelih mesta in zvezne države Rio de Janeriro, predvsem v najrevnejših mestnih četrtih – favelah. Tam  se namreč vsakodnevno vrstijo oboroženi spopadi paravojaških formacij, mamilarskih tolp in policije. Zadnje čase se je nasilje razširilo v ostale predele mesta, ki so doslej veljali za dokaj varne.

Med zadnjim karnevalom v Riu, ki se je končal predvčerajšnjim, so najprej po svetovnem spletu zaokrožili posnetki najstniških tolp, ki organizirano ropajo turiste. Posnetke teh množičnih oboroženih ropov so kasneje večkrat predvajali na programih državne televizije, kar je še povečalo občutek, da so stvari policiji povsem ušle izpod nadzora. Zato je morala zvezna vlada hitro reagirati. 

Ni znano, ali so brazilske oblasti ob intervenciji vojaških sil tudi razglasile obsedno stanje oziroma izredne razmere v celotni zvezni državi Rio de Janerio, ali bo to morda v kratkem storila vojska sama. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.