Naslovnica Slovenija Za Erasmus+ dvakrat ali celo šestkrat več sredstev

Za Erasmus+ dvakrat ali celo šestkrat več sredstev

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministri za izobraževanje držav EU so v Bruslju prisluhnili vmesnemu poročilu Evropske komisije o izvajanju programa Erasmus+ ter začrtali smernice programa po letu 2020. Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics je napovedal, da Evropska komisija pripravlja dva predloga za prihodnost Erasmus+. Po prvem naj bi mu namenili dvakrat več sredstev, po drugem pa šestkrat več kot doslej.

erasmus egendec

Program Erasmus je namenjen študiju, usposabljanju, pridobivanju delovnih izkušenj in opravljanju prostovoljnega dela v tujini (foto:ec.europa.eu).

 

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Marianne Thyssen je napovedala tudi večjo in okrepljeno komplementarnost programov Evropskega socialnega sklada in Erasmus+. Oba naj bi bila namreč ključna za prihodnost EU. Evropska komisija v novem programu Erasmus+ napoveduje možnost daljše učne mobilnosti tudi za učence in dijake v splošnem izobraževanju. Ministri so Evropski komisiji sporočili, da je potrebno ohraniti osnovno strukturo programa, zanj zagotoviti več sredstev, povečati dostopnost vsem, ne glede na njihov socialni položaj, ter prilagoditi pravila tudi najmanjšim projektom in ciljnim skupinam.

V letu 2017 so tudi v Sloveniji izvedli dve študiji, ki sta služili kot podlaga za pripravo Vmesnega poročila o implementaciji programa Erasmus+ v Sloveniji. Za področje izobraževanja in usposabljanja je študija pokazala, da učna mobilnost omogoča udeležencem pridobitev znanj, spretnosti, izkušenj, ki pomembno prispevajo k njihovemu osebnemu razvoju. Hkrati pa imajo raznolike dejavnosti programa Erasmus+ pozitivne učinke tudi na institucije. Tako nova strateška partnerstva spodbujajo izmenjavo dobrih praks, razvijanje inovativnih rešitev, pomembno prispevajo k odprtosti in krepitvi institucij, hkrati pa tudi k razvoju in dvigu splošnih kompetenc posameznika. 

Za obdobje po letu 2020 Slovenija zagovarja predvsem stabilnost programskih aktivnosti s poudarkom na krepitvi podpornih struktur, osredotočenje na tradicionalne ciljne skupine sedanjega programa. Obenem pa mora biti v mobilnosti ključna učna komponenta in ne le izmenjava sama po sebi. Slovenija zagovarja usmeritev, da prihodnji program nameni več sredstev in da večji poudarek strateškim partnerstvom institucij različnih velikosti in vrst glede na ciljno skupino (manjši za šole, večji za univerze), saj strateška partnerstva prinašajo krepitev institucij in s tem večji vpliv na dodano vrednost in trajnostni sistemski razvoj.

Slovenija predlaga tudi več sredstev za mobilnost učnega osebja, tudi za daljše obdobje, saj le-ti prinašajo sistemske spremembe in prenašajo odprtost na mlajše generacije. V drugem delu zasedanja evropskih ministrov za izobraževanje so se ministri osredotočili na vzpostavljanje skupnega izobraževalnega prostora. Razprava je temeljila na sklepih decembrskega Evropskega sveta s poudarkom na predlogu vzpostavljanja mreže Evropskih univerz, krepitvi učenja jezikov, vzajemnem priznavanju diplom in spričeval ter evropske študentske izkaznice. Evropska komisija bo še letos objavila razpis za sofinanciranje pilotnih mrež univerz. Ministri pa so se zavzeli za vključujoč pristop in ustrezno regionalno zastopanost univerz iz vseh držav, so še sporočili z Ministrstva za izobraževanje znanost in šport RS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.