Naslovnica Slovenija Vlada skrbi za rezultate emisij toplogrednih plinov

Vlada skrbi za rezultate emisij toplogrednih plinov

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada RS se je odločila za dopolnitev Uredbe o izvajanju Odločbe (EU) o prizadevanju držav članic za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, da do leta 2020 izpolnijo zavezo Skupnosti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Slovenija doslej svoje cilje glede emisij izpolnjuje brez težav, dopolnitev pa naj bi pomagala zagotoviti, da bo tudi v bodoče tako. 

emisije 2Če bi ves svet dosegal podobne rezultate kot Slovenija, bi bilo onesnaženje znatno manjše (foto: pixabay.com)

Danes je Vlada Republike Slovenije izdala novo uredbo, ki doslej veljavno dopoluje s tem, da se ustvarjeni presežek v višini 3.280.017 dodeljenih letnih emisij toplogrednih plinov iz leta 2014 prenese v leto 2015. Prenos presežka v naslednje obračunsko leto je omogočen zato, da se v luči negotovosti gibanja emisij toplogrednih plinov iz ne-ETS sektorjev v prihodnjih letih, Sloveniji zagotovi izhodišče, ki bi v primeru znatnega povečevanja emisij olajšalo doseganje nacionalnih ciljev.     

Slovenija sicer zaenkrat odlično izpolnjuje svoje obveznosti in zastavljene letne cilje za enkrat znatno presega. Trend padanja emisij iz preteklih let se je sicer obrnil, saj je bila v letu 2015 zabeležena 1,3-odstotna rast, so spročili z Ministrstva za okolje in prostor RS. 

Kljub temu, da rast emisij zaostaja za rastjo gospodarstva, tako da se emisijska intenzivnost ne povečuje, kaže povečanje emisij na potrebo po okrepljenem izvajanju ukrepov iz Operativnega programa zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. Manj kot bo emisij, bolj zdrava bo Slovenija, enako pa veslja za ves svet.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.