Naslovnica Slovenija Veliko zanimanja za okroglo mizo o umetni inteligenci

Veliko zanimanja za okroglo mizo o umetni inteligenci

Avtor: Spletno Uredništvo

Spletna okrogla miza z naslovom ‘Etika in človekove pravice pri razvoju in uporabi umetne inteligence’ je pritegnila veliko zanimanja, saj so se gostje dotaknili vrste načelnih in pa tudi vrste praktičnih vprašanj, na primer pravnih vidikov uporabe umetne inteligence.

Veliko zanimanja za okroglo mizo o umetni inteligenci

Ko je govora o nevarnostih umetne inteligence, je Terminator najboljši opomnik (foto: flickr.com)

Spletna okrogla miza z naslovom ‘Etika in človekove pravice pri razvoju in uporabi umetne inteligence’ je pritegnila veliko pozornosti. Sicer je dogodek moderiral Jaka Repanšek (vodja Strateške skupine za regulativo in okolje Slovenske Digitalne Koalicije), sodelovali pa so akad. prof. dr. Ivan Bratko, Marko Grobelnik, prof. dr. Olga Markič, izr. prof. dr. Aleš Završnik, dr. Luka Omladič, Gregor Strojin, dr. Maja Bogataj Jančič.

Ob tako strokovno podkovanih gostih ne preseneča, da se je med spletnim občinstvom  razvila tudi pestra razprava v klepetalnici. Okrogla miza je poskusila odgovoriti na  vprašanja, katera etična načela so ključna za uspešen razvoj in uporabo umetne inteligence, kako pomembna je etika za zagotavljanje zaupanja javnosti v umetno inteligenco in kakšno pravno ureditev potrebuje to področje.

»Pred začetkom razprave v okrogli mizi je mag. Samo Zorc, koordinator priprave Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v Republiki Sloveniji do leta 2025 (NpUI) z Ministrstva za javno upravo udeležencem dogodka strnjeno predstavil nastajajoči nacionalni program.  Program vsebuje jasno vizijo in deset strateških ciljev, med njimi izobraževanje, varnost, pravno-etični okvir in tudi zaupanje javnosti,« so še zapisali na MJU.

Udeležence dogodka v organizaciji Ministrstva za javno upravo (MJU), Tehnološkega parka Ljubljana, Gospodarske zbornice Slovenije in IKT horizontalna mreža je nagovoril tudi prvi mož MJU Boštjan Koritnik. Slednji je med drugim spomnil, da ima Slovenija že več kot 40-letno zgodovino raziskovalne in izobraževalne dejavnosti na področju umetne inteligence ter na vzpostavitev 1. Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) pod pokroviteljstvom UNESCA.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.