Naslovnica Slovenija Veliko lepih besed ob Mednarodnem dnevu mladih

Veliko lepih besed ob Mednarodnem dnevu mladih

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob mednarodnem dnevu mladih so se oglasili z Urada Republike Slovenije za mladino in poudarili, da so v času predsedovanja Slovenije Svetu EU v ospredje postavili državljanske prostore za mlade, v katerih imajo mladi pravico do svobode združevanja, izražanja, mirnega zbiranja in v katerih so jim zagotovljene vse človekove pravice. Pohvalili so slovensko mladino, o reševanju problemov mladih pa niso povedali prav veliko…
Prizor s projekta zbiranja podjetniških idej slovenske mladine leta 2018 (foto: Spirit Slovenija)

Z Urada Republike Slovenije za mladino so najprej pojasnili, da ima osrednja tema letošnjega Mednarodnega dneva mladih delovni naziv ‘Preoblikovanje prehranskih sistemov: inovacije mladih za zdravje ljudi in planeta’. S tem poimenovanjem naj bi želeli Združeni narodi posebej poudariti, da nobena globalna prizadevanja ne bodo uspešna brez vključevanja mladih oziroma brez aktivnega sodelovanja z mladimi.

»Tudi v Sloveniji smo bili pred kratkim priča izjemni soudeležbi mladih pri vprašanjih o aktualnih okoljskih tematikah. Prvič v zadnjih tridesetih letih so se mladi tako množično in uspešno postavili v bran neke odločitve za javno dobro, se predstavili kot aktivni državljani in tista socialna skupina, ki ji je mar za javne zadeve in politične odločitve,« so sporočili z Urada RS za mladino (pri čemer so najbrž mislili na zadnji referendum o vodi).

Podobno tudi Agenda za trajnostni razvoj 2030 Organizacije Združenih narodov poudarja nujnost obravnave trenutno najbolj vročih tem za mlade – revščina, socialna vključenost, zdravje, podnebne spremembe in  ohranjanje biotske raznovrstnosti. Z Urada RS za mladino pa so tem prioritetam dodali še analizo vpliva pandemije koronavirusa na mlado populacijo, zlasti glede zdravstveno-socialnih posledic zaradi upada družbenih stikov.

»V Sloveniji so se že v prvih mesecih epidemije mladi, še posebej pa predstavniki mladinskih organizacij izkazali kot vzorni posamezniki in skupine. Z najrazličnejšimi praksami, ki so bile za vse nove in prvič, so pomagali povsod, kjer so lahko. Prav tako pa so se vzpostavile številne nove oblike digitalnega mladinskega dela in pomoči mladim preko interneta, ki je rešil marsikatero težavno situacijo mladostnikov,« pa so s hvaljenjem slovenske mladine zaključili to priložnostno sporočilo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.