Naslovnica Svet & EU Velika podjetja bodo morala javno poročati o trajnostnem delovanju

Velika podjetja bodo morala javno poročati o trajnostnem delovanju

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za pravne zadeve Evropskega parlamenta je izoblikoval in z glasovanjem potrdil svoja stališča glede Direktive o poročanju o trajnostnem razvoju podjetij (CSRD). Ko bo zakon sprejet, bodo morala velika podjetja javno razkriti podrobne informacije o načinu trajnostnega delovanja ter o obvladovanju družbenih in okoljskih tveganj.
Velika podjetja bodo morala javno poročati o trajnostnem delovanju

Nova zakonodaja naj bi se po EU pričela izvajati šele čez tri leta (foto: FB European Parliament)

Parlament EU je prek svojega Odbora za pravne zadeve pravkar določil svoja uradna stališča glede Direktive o poročanju o trajnostnem razvoju podjetij (CSRD). Direktiva je namenjena spodbujanju trajnostnega razvoja evropskega gospodarstva in varovanju okolja, saj bodo morala po sprejemu nove zakonodaje velika podjetja javno razkriti vse informacije o načinu trajnostnega delovanja ter o obvladovanju družbenih in okoljskih tveganj.

»Nova pravila CSRD bi morala zajemati vsa velika podjetja (kot so opredeljena v računovodski direktivi), ne glede na to, ali so na borzi ali ne, so se strinjali poslanci. Glasovali so tudi za vključitev podjetij izven EU, ki delujejo na notranjem trgu. Na tej stopnji poslanci menijo, da bi morala biti mala in srednje velika podjetja sposobna prostovoljno spoštovati standarde poročanja,« so sporočili s Parlamenta EU.

Poleg tega so v dokumentu pozvali Komisijo EU, naj določi dodatna merila za poročanje za podjetja, ki se ukvarjajo z določenimi dejavnostmi v visoko tveganih sektorjih (tekstil, kmetijstvo, rudarstvo, minerali). Poslanci so predlagali tudi, da se podjetjem omogoči dodatno leto časa za prilagoditev novim pravilom. Prva javna poročila naj bi tako ugledala luč sveta šele v letu 2025.

Evropska svetovalna skupina za finančno poročanje (EFRAG) pa naj bi bila po  novem zadolžena za razvoj obveznih standardov EU glede poročanja o trajnosti. Ti standardi bodo morali pokrivati okoljske zadeve, socialne zadeve (vključno z enakostjo spolov in raznolikostjo) ter tudi upravljanje (vključno s boj proti korupciji), Komisija EU pa jih bo morala nato tudi potrditi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.