Naslovnica Gospodarstvo Slovensko poizvedovanje o vnovični dostavi plina iz Alžirije

Slovensko poizvedovanje o vnovični dostavi plina iz Alžirije

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrh slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve je obiskal Alžirijo, da bi si zagotovil alternativno dobavo zemeljskega plina in najbrž tudi nafte. Slovenska delegacija se je srečala tudi s predsednikom Alžirije, predvsem pa je bil pomemben pogovor z vodstvom državne energetske družbe Sonatrach, saj gre za največjo energetsko družbo na afriškem kontinentu.
Slovensko poizvedovanje o vnovični dostavi plina iz Alžirije

Prizor s ključnega sestanka med slovenskim obiskom Alžirije (foto: FB MZZ)

Vrh slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) je obiskal Alžirijo, da bi si zaradi posledic dogajanja v Ukrajini poskusil zagotoviti novega dobavitelja energentov. Alžirija je namreč en največjih izvoznikov plina na svetu in se nahaja precej bližje kot npr. Azerbajdžan, Katar ali ZDA. Predvsem pa je Slovenija v preteklosti že vrsto let dobivala plin prav iz Alžirije. Podjetje Geoplin je namreč alžirski plin uvažalo na slovenski trg od leta 1992 pa vse do leta 2012.

»Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Alžiru srečal z ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtano Lamamro, z ministrom za energijo in rudnike Mohamedom Arkabom, s predsednikom uprave državne energetske družbe Sonatch Toufikom Hakkarjem ter s predsednikom Abdelmadjidom Tebbounejem,« so o obisku med drugim zapisali v izjavi za javnost Ministrstva za zunanje zadeve.

Sicer so pri tem napačno poimenovali alžirsko državno družbo, ki se v resnici imenuje Sonatrach, so pa potrdili dejanski namen slovenskega obiska – osrednja tema pogovorov je bila možnost vnovične oskrbe z energenti. Na srečanju slovenskega zunanjega ministra, alžirskega ministra za energijo in rudnike ter predsednika uprave Sonatracha je namreč sodelovala tudi Vanja Lombar, direktorica družbe Geoplin. O rezultatih obiska pa še ni nič znanega…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.