Naslovnica Šport Ob startu nove sezone Formule 1 je Max Verstappen prvi favorit

Ob startu nove sezone Formule 1 je Max Verstappen prvi favorit

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta konec tedna se pričenja nova sezona Formule 1. Za uvod bo v nedeljo popoldan na sporedu Velika nagrada Bahrajna. Čeprav je zaradi obsežnih sprememb na dirkalnikih pred prvo dirko še precej neznank, naj bi bil po doslej videnem največji favorit za nov naslov svetovnega prvaka Max Verstappen s svojim Red Bullom.
Ob startu nove sezone Formule 1 je Max Verstappen prvi favorit

Max Verstappen bo s svojim novim dirkalnikom branil lanski naslov (foto: FB Oracle Red Bull Racing)

Ta vikend se na asfalt dokončno vračajo bolidi Formule 1, ki bodo novo tekmovalno sezono  pričeli s preizkušnjo za Veliko nagrado Bahrajna. Na dirkališču v Sakhirju so sicer moštva v minulih dneh opravila zadnja testiranja pred novim startom tekmovanja, vseeno pa je zaradi obsežnih sprememb na dirkalnikih (s 13-palčnih gum je npr. F1 prešla na precej večje 18-palčne pnevmatike) pri vseh moštvih še vedno prisotnih precej neznank.

Vodstvo tekmovanja Formuli 1 je sicer želelo s celotnim kompletom novosti zmanjšati turbulence zraka v bližnjem zasledovanju vozil in tako olajšati prehitevanja. Tako naj bi zagotovili, da bo imelo več različnih moštev in voznikov možnosti za uvrstitve na zmagovalne stopničke. Poleg tega pa je sprememba predpisov moštvom omogočila večjo inovativnost na področju aerodinamičnega oblikovanja vozil, tako da so novi bolidi videti precej drugače kot lanski.

Sicer je bilo na letošnjem koledarju Formule 1 prvotno rekordnih 23 dirk, a je bila VN Rusije v Sočiju pred kratkim odpovedana (zaenkrat še brez zamenjave z drugim prizoriščem).  Zadnja testiranja v Bahrajnu so nakazala, da naj bi vloga prvega favorita za naslov spet pripadla moštvu Red Bulla. Tako Max Verstappen kot tudi Sergio Perez sta bila namreč med zimskimi testiranji konstantno na vrhu razvrstitve ali pa tik pod njim.

Drugi favorit naj bi bil Ferrari, a je pri rdečih iz Maranella postala kar tradicija, da na zimskih testiranjih blestijo, potem pa hitro zdrsnejo nazaj proti sredini razvrstitve. Pri Mercedesu so na zadnjem testiranju še na veliko preizkušali različne nove  komponente, zato sta bila Lewis Hamilton in njegov nov moštveni kolega George Russel z najboljšimi časi malce pod pričakovanji. Do pričetka kvalifikacij za VN Bahrajna pa se to lahko še spremeni, sploh pri Mercedesu.

Izmed ostalih velja omeniti težave McLarena s pregrevanjem zavor na prednjih kolesih, nekaj izvrstnih krogov Pierra Gaslya z Alpha Taurijem in presenetljivi povratek Kevina Magnusenna v moštvo Haasa. Povratek Danca po enoletni odsotnosti je bil izjemno presenetljiv, saj je tudi sam že odpisal F1, potem pa je med obilico kandidatov prav on vskočil namesto sankcioniranega Rusa Nikite Mazepina in bil že prvi dan po povratku celo najhitrejši od vseh dirkačev na stezi!

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.