Naslovnica Slovenija Večja varnost na področju železniških prehodov

Večja varnost na področju železniških prehodov

Avtor: Spletno Uredništvo
Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in Ministrstvo za infrastrukturo sta predstavila zadnje pridobitve na področju prometne varnosti železniških prehodov. Lani je bilo tako urejenih kar 33 križanj cest z železnico, ki so bili prej označeni samo z Andrejevim križem (največ pri obnovi Kočevske proge). Sicer je vsaka tovrstna novost dobrodošla, a čaka pristojne službe še ogromno dela.
Sicer se stvari le premikajo, a smo kakšno desetletje v zamudi (fotografija: FB Drugi tir)

Ministrstvo za infrastrukturo in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo sta namreč objavila podatek, da je na slovenskem javnem železniškem omrežju trenutno kar 714 nivojskih prehodov. Od tega jih je 375 nivojskih prehodov označenih z Andrejevim križem, 297 jih ima avtomatske zapornice,18 jih je opremljenih z avtomatsko svetlobno cestno signalizacijo, 15 z mehansko napravo in 9 z zapornim brunom.

Z državnih organov so pojasnili, da pri tako velikem številu nivojskih prehodov, nikakor ni možno nadgraditi ali kar ukiniti vseh naenkrat. Tudi ob morebiti ukinitvi nivojskega prehoda je namreč potrebno nekam preusmeriti obstoječi promet. Zato se jih modernizira postopno, največkrat , v sklopu projektov nadgradenj posameznih železniških prog. Tedaj se ves promet ureja celovito, zgradijo se tudi povezovalne ceste.

 »Ravno gradnja nadvozov oziroma podvozov na glavnih in regionalnih cestah zagotavlja višji nivo prometne varnosti, ker onemogočajo križanja poti vlaka z drugimi oblikami prometa. Najbolj pomembno je, da se število nivojskih prehodov z leti zmanjšuje, prav tako tudi odstotek tistih, ki so označeni s prometno signalizacijo. V zadnjih 10. letih se je število prehodov označenih z Andrejevim križem zmanjšalo za 174,« so še zapisali v izjavi za javnost.

Ker je vse to povezano z varnostjo, so zelo pomembni tudi dejanski podatki o številu vsakoletnih nesreč. Trend je pozitiven, saj so se številke prometnih nesreč, ki so povezane z železniškim prometom, kot tudi številke smrtnih žrtev in pa številke glede poškodovanih ljudi, v zadnjih 15 letih drastično zmanjšale.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.