Naslovnica Šport Generalka Primoža Rogliča za Tour je uspela, a po neverjetni drami

Generalka Primoža Rogliča za Tour je uspela, a po neverjetni drami

Avtor: Spletno Uredništvo
V svetu kolesarstva še vedno odmeva dramatična zmaga Primoža Rogliča na dirki Critérium du Dauphiné. Slovenski as je namreč na zadnji etapi skoraj izgubil vso prednost in sicer zaradi neobičajne napake – ker si je preveč oblekel.
Generalka Primoža Rogliča za Tour je uspela, a po neverjetni drami

Zadnji metri za Rogliča pred ciljem zadnje etape Dirke po Delfineji (foto: bora-hansgrohe.com)

Francoska kolesarska dirka Critérium du Dauphiné velja za generalko pred pričetkom Tour de France in ta naziv se je letos izkazal kot zelo upravičen.  Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je sicer štel za prvega favorita te 8-etapne preizkušnje, a je bila njegova forma zaradi nedavnega hudega padca na Dirki po Baskiji nekoliko vprašljiva. Žal je Roglič tudi tokrat pričel s padci že na prvih etapah, potem pa je sledil nov grozljiv množičen skupinski padec kolesarjev na 5. etapi.

Primož je pri tem dobil nov udarec v načeto ramo, tako da je imel v naslednjih dneh, kljub dvema izjemnima zmagama na gorskih ciljih 6. in 7. etape, še precej bolečin. Ker so zadnje dni Dirke po Delfineji zaznamovala plohe in nizke temperature v gorah, je imel Roglič še največ težav, ko si je moral zaradi prilagajanja vremenu obleči ali sleči anorak. To ga je nazadnje skoraj stalo zmage v skupnem seštevku.

Na zadnji etapi se je Primož najbrž želel izogniti bolečemu in nevarnemu preoblačenju (z eno roko), zato si je oblekel seno podnjo majico več kot običajno. Potem pa se je temperatura dvignila in Roglič se je na zadnjem klancu zadnje etape znašel v velikih težavah. Carlos Rodriguez mu je skupaj z Matteom Jorgensonom in Derekom Geejem precej ušel, slovenski as pa je moral res stisniti zobe in nekje najti zadnje atome moči, da je uspel ubraniti skupno prvo mesto.

Na koncu je Primož Rogliču ostalo le še 8 sekund prednosti, a je obenem vpisal svojo prvo letošnjo zmago na etapnih dirkah, za njegovo moštvo BORA – hansgrohe pa je bila to prva zmaga na dirki Critérium du Dauphiné. “Noro je zmagati na Dauphinéju. Dan sem začel s prednostjo in sem lahko malo igral, a na koncu sem moral dati vse od sebe za zmago. Trpel sem zaradi naporov zadnjih treh dni. Bilo je blizu, a se je izšlo v mojo korist.

 Želim resnično uživati v tem trenutku, saj na takih dirkah ne zmagaš vsak dan,” je po zelo tesni, a tudi zelo sladki zmagi povedal Primož Roglič. Generalka za Dirko po Franciji je torej uspela, pa čeprav je bilo na Primoževi poti ponovno nepričakovano veliko težav, veliko bolečin in bi se lahko zgodba končala predčasno – z odstopom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.