Naslovnica Slovenija Varna hrana danes za zdrav jutri

Varna hrana danes za zdrav jutri

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob včerajšnjem Svetovnem dnevu varnosti hrane je potekala že tretja strokovna konferenca o izzivih, ki nas v Sloveniji na področju varne hrane čakajo v prihodnosti.
Slovenska hrana je preverjeno zdrava in varna (foto: MKGP/Boris Pretnar)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Državni svet RS in Evropska mreža deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje so ob letošnjem Svetovnem dnevu varnosti hrane s skupnimi močmi pripravili konferenco o bodočnosti slovenske varne hrane. Ta strokovni dogodek je bil sicer letos na vrsti že tretjič, govora pa je bilo o različnih področjih.

»Letošnja tema ‘Varna hrana danes za zdrav jutri’ izpostavlja dolgoročne koristi proizvodnje in uživanja varne hrane za vse nas, za gospodarstvo in nenazadnje za naš planet. Zavedanje sistemskih povezav med zdravjem ljudi, živali, rastlin, okoljem in gospodarstvom nam bo pomagalo zadovoljiti potrebe prihodnosti. Zato tudi Združeni narodi ob Svetovnem dnevu varnosti hrane pozivajo k odgovornemu ravnanju vseh deležnikov v procesu,« so sporočili z MKGP.

Sicer varnost hrane vpliva na prehransko varnost, na zdravje ljudi, gospodarsko blaginjo države, na panogo kmetijstva, na dostope do trgov, turizem in tudi a trajnostni razvoj. Zato so se posvetili številnim različnim strokovnim področjem, kot so na primer moderni dejavniki tveganja, kriteriji varnosti, suverenost države in s tem povezana samooskrba, kratke verige od slovenskih njiv do slovenskih potrošnikov, promoviranje in kupovanje slovenske hrane ter vpliv globalnega trga s hrano.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.