Naslovnica Magazin Nova evropska zakonodaja o terorističnih spletnih objavah

Nova evropska zakonodaja o terorističnih spletnih objavah

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je, vsaj teoretično, pričela veljati nova evropska zakonodaja o spletnih objavah, natančneje o odstranjevanju terorističnih spletnih vsebin. Po novem bodo morala spletna mesta teroristične vsebine odstraniti v roku 1 ure po odredbi nacionalnih organov.
Nova evropska zakonodaja o terorističnih spletnih objavah

Ne 20, ampak 21 let bo potrebnih, da se splet zakonsko reši terorističnih objav (foto: ec.europa.eu)

Letos mineva 20 let od serije terorističnih napadov na ZDA, ki jih poznamo po datumu zločinov – 11. september. Toliko let je bilo torej potrebnih, da so evropske institucije sprejele primeren predpis o hitrem odstranjevanju nevarnih vsebin s spleta in da je ta predpis stopil v veljavo. Medtem so zaradi terorističnih napadov umirali nedolžni ljudje v Španiji, Franciji, Angliji, Belgiji, Rusiji, na Bližnjem vzhodu, na Norveškem, Novi Zelandiji…

»Odslej bodo imele spletne platforme 1 uro časa, da odstranijo teroristično vsebino s spleta, kar bo zagotovilo, da napadi, kot je bil tisti v Christchurchu, ne bodo zastrupljali naših ekranov in misli. To je velik mejnik pri odzivu Evrope na terorizem in radikalizacijo,« je ob uveljavitvi novosti izpostavil podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja.

Nov predpis zahteva tudi, da spletna mesta in nacionalni nadzorni organi transparentno poročajo o številu odstranjenih terorističnih vsebin, o ukrepih za prepoznavanje in odstranjevanje teh  vsebin, o pritožbah ter o številu in vrstah kazni za morebitne kršitelje. Zakonodajne novosti pa vsebujejo primerne varovalke za zagotovitev polnega spoštovanja temeljnih človekovih pravic, kot sta svoboda izražanja in obveščanja.

No, nov predpis pa dejansko sploh še ne velja. Vse države članice in spletne platforme, ki ponujajo storitve v EU, imajo na namreč na voljo eno leto, da prilagodijo svoje postopke. Vsi bodo morali uporabljati nova pravila šele od 7. junija prihodnjega leta 2022.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.