Naslovnica Svet & EU V Venezueli je Chavezov zet izgubil volitve za guvernerja

V Venezueli je Chavezov zet izgubil volitve za guvernerja

Avtor: Spletno Uredništvo
V Venezueli so včeraj v drugem poskusu izvolili novega guvernerja zvezne države Barinas. Rezultati ponovljenih volitev so bili presenetljivi – tesno je zmagal predstavnik opozicije Sergio Garrido. To je bil izjemno pomemben korak za demokratične procese v državi, saj je bila ta zvezna država doslej fevd socialistov, oziroma celo družine bivšega predsednika Venezuele Huga Chaveza.
V Venezueli je Chavezov zet izgubil volitve za guvernerja

Novembra in včeraj so lokalne volitve v Venezueli minile brez nasilja  (foto: M.A. Mora/commons.wikimedia. org)

Po poročanju državne venezueleske televizijske postaje TeleSur je opozicijski politik Sergio Garrido postal novi guverner zvezne države Barinas. Sicer je bila v ponovljenih lokalnih volitvah volilna udeležba nizka, le približno 51odstotkov upravičencev je tokrat prišlo oddat svoj glas na volišča. Že tik pred polnočjo v nedeljo zvečer so regionalne oblasti Državnega volilnega sveta (CNE) objavile prve rezultate in le-ti so bili presenetljivi.

Ko je bilo preštetih že 97,4 % glasov, je bilo razmerje med kandidati za guvernerja naslednje: 55,36 odstotkov volivcev se je izreklo za Sergia Garrida iz Mize demokratske enotnosti (MUD), 41,27 odstotkov za Jorgeja Arreazo – kandidata Združene socialistične stranke Venezuele (PSUV), 1,77 odstotkov za Claudia Fermina iz stranke Demokratična zveza in 1,6 odstotkov za ostale kandidate.

Volitve v Barinasu so bile drugi del pomembnega demokratičnega procesa, ki se je pričel 21. novembra 2021, ko so Venezuelci šli na volišča, da bi izvolili regionalne poslance in guvernerje. Opozicijskim organizacijam, ki so sodelovale v volilnem procesu leta 2021, je tedaj uspelo zmagati le v 3 od 23 venezuelskih zveznih držav, sedaj pa je z zmago Garrida še četrta zvezna država dobila opozicijskega guvernerja.

Najbrž bi že novembra v tej zvezni državi zmagal opozicija. A so tedaj oblasti razveljavile volitve, ko je štetje glasov pokazalo, da bo slavil opozicijski kandidat Freddy Superlano. Slednjega so takoj obtožili kriminalnih poslov, volitve pa so zaradi te obtožbe lahko ponovili. Opozicija je medtem izbrala drugega kandidata, ki pa je včeraj (prav tako) zmagal. Zmaga je bila za Garrida še toliko bolj sladka, saj je slavil v državi, od koder izhaja bivši predsednik Venezuele Hugo Chavez.

Barinasu so prav zato dolga leta vladali Chavezovi ožji sorodniki (oče in brat), veliki poraženec teh volitev Jorge Arreaza iz Združene socialistične stranke Venezuele pa je bil njegov zet. Zvezna država Barinas je bila tako do včeraj absoluten fevd venezuelskih socialistov, sedaj pa je doslej malo znani advokat Sergio Garrido vladajoči opciji lepo premešal štrene. Če ga seveda ne bodo danes aretirali s kakšno smešno obtožbo in spet ponovili volitve…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.