Naslovnica Gospodarstvo Kdo najbolje poslovno izkorišča intelektualno lastnino

Kdo najbolje poslovno izkorišča intelektualno lastnino

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh je Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) objavila poseben razpis. Prek tega razpisa bi radi nagradili izstopajoča oz. najboljša podjetja in posameznike, ki pri svojem poslovanju uspešno uporabljajo intelektualno lastnino.
Kdo najbolje poslovno izkorišča intelektualno lastnino

Tabla pred vhodom v prostore Urada (foto: FB Urad RS za intelektualno lastnino)

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) je ob objavi razpisa pojasnila, da bo nagrada šla v roke tistim mikro, malim in srednjim podjetjem (MSP), ki opazno prispevajo k napredku in izboljšanju življenja. Pravice intelektualne lastnine so namreč izrednega pomena za gospodarski, družbeni in kulturni razvoj celotne družbe. Na razpis se do 14. marca 2022 lahko prijavijo MSP iz katere koli od 193 držav članic WIPO – seveda tudi iz Slovenije.

Po uradni definiciji Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino se pojem intelektualna lastnina nanaša na vrsto lastnine, ki izvira iz človekovega intelekta oziroma razuma. Med intelektualno lastnino sodijo patenti, dodatni varstveni certifikati, modeli, znamke, geografske označbe, avtorska in sorodne pravice, registrirane topografije polprevodniških vezij ter tudi žlahtniteljske pravice in firme.

»Program globalnih nagrad izhaja iz poslanstva organizacije WIPO, da spodbuja inovacije in ustvarjalnost po svetu in vzpostavlja bolj vključujoč ekosistem intelektualne lastnine. V širšem smislu bo podpora takšnim podjetjem pripomogla tudi k ustvarjanju delovnih mest, rasti podjetij in gospodarskemu razvoju,« so ob objavi razpisa pojasnili z Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Dodali so še, da MSP predstavljajo največji delež gospodarstev, poleg tega pa so ključni vir inovacij in ustvarjalnosti v vseh sektorjih, na vseh trgih ter vidikih življenja. Sicer bodo sodelujoči v razpisu za nagrade ocenjevani na podlagi različnih meril, kot so uspešna komercializacija intelektualne lastnine ter vpliv na gospodarstvo, družbo ali kulturo, ob upoštevanju raznolikosti kandidatov in njihovih lokacij.

Na koncu bodo razglasili 5 zmagovalcev, ki bodo kot nagrado dobili prilagojen mentorski program za komercializacijo intelektualne lastnine (kot pomoč pri poslovni rasti), razne oblike podpore, poseben sponzorski program za lažji dostop do financiranja ter več priložnosti za partnerstvo in mednarodno promocijo. Svečana razglasitev zmagovalcev bo na vrsti julija letošnjega leta na Generalni skupščini WIPO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.