Naslovnica Šport Največji avtogol v zgodovini nogometa

Največji avtogol v zgodovini nogometa

Avtor: Spletno Uredništvo
Nogometni svet je od nedelje zvečer v vojni. Vsi, ki imajo radi nogomet, so se uprli nameri 12 bogatih evropskih klubov, da ustanovijo svojo zasebno ligo. Najbolj ostro se je odzval predsednik Evropske nogometne zveze UEFE Aleksander Čeferin.
Največji avtogol v zgodovini nogometa

Aleksander Čeferin je že leta 2019 opozarjal, da ne bo dovolil superlige za bogate (foto: UEFA/nzs.si)

Predsednik Evropske nogometne zveze UEFE Aleksander Čeferin je v odzivu na namero 12 bogatih evropskih klubov, da ustanovijo svojo zasebno ligo bogatašev izjavil tudi, da v svoji dolgoletni karieri pravnika še ni srečal tako zahrbtne osebe, kot je predsednik Juventusa Andrea Agnelli. Slednji naj bi mu v soboto po telefonu zagotavljal, da so govorice o Superligi lažne, da se nič ne dogaja in da ga bo sicer poklical nazaj.

To se ni zgodilo in v nedeljo so ligo tudi ustanovili. Toliko o Agnelliju, ki je bil doslej poleg predsednika uprave Juventusa tudi predsednik združenja evropskih nogometnih klubov. Namesto zastopanja interesov vseh evropskih klubov v tem združenju klubov je torej skrivaj ustanavljal zasebno ligo. Poleg Čeferina se je še najbolj ostro odzval nekdanji angleški reprezentant in igralec Manchester Uniteda, sicer dolgoletni TV komentator Garry Neville.

Neville je že v nedeljo potezo označil za veliko sramoto in na TV v živo povedal, da sem mu gnusi. Podobo so se odzvali vsi angleški navijači in tudi nekateri ministri. Jasno nasprotovanje je prišlo s strani premierja Borisa Johnsona, francoski predsednik vlade Frederic Macron pa je izjavil, da je ponosen, ker francoskih klubov ni zraven. Ker poleg sicer povabljenega PSG-ja med 12 ‘superligaši’ ni zraven niti Bayerna in niti ostalih nemških klubov, so se tudi Nemci izognili splošni obsodbi nogometne javnosti.

Najbrž ni velikokrat v zgodovini zgodilo, da so navijači, politika, UEFA  in FIFA vsi na isti strani in danes prav vsi zahtevajo drastične kazni za nešportne bogataše. »Noben klub ali igralec, ki sodeluje v takem tekmovanju, ne bi smel sodelovati v nobenem tekmovanju, ki ga organizira FIFA ali njihova zveza,« so sicer že 21. januarja letos poudarili v skupni izjavi za javnost vseh šestih kontinentalnih konfederacij UEFA, AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL in OFC ter svetovne nogometne zveze FIFE. Kljub temu pa se je 12 klubov odločilo, da za vsako ceno ustanovijo zasebno tekmovanje.

Ceno bodo tudi najbrž zelo drastično plačali.  UEFA in nacionalne nogometne zveze (vsaj angleška in italijanska, medtem ko španska še molči) namreč že pripravljajo sankcije in po prvih novicah bi jih lahko objavili že do konca tega tedna.  Vseh 12 klubov bodo verjetno izključili iz vseh evropskih ligaških tekmovanj. Zato se utegne celo zgoditi, da bo končnica lige prvakov letos odpadla in da bo pariški PSG postal evropski klubski prvak brez borbe.

Prav tako se utegne zgoditi, da klube izključijo iz domačih prvenstev in jim zbrišejo vse rezultate  tekoče sezone. Tako bi italijanska Atalanta, španska Sevilla in angleški Leicester nenadoma prevzeli kandidature za naslov prvaka. Tudi vse predstavnike teh klubov odstranili iz vseh organov nogometnih zvez. Obstaja velika možnost, da se zgodba še dolga leta nadaljevala na sodiščih, kjer se bodo strani tožile za odškodnine….

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.