Naslovnica Trendi V SMG o Borštnikovih nagrajencih in umetni inteligenci

V SMG o Borštnikovih nagrajencih in umetni inteligenci

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovensko mladinsko gledališče bo tudi prihodnji teden gostilo dva dogodka, ki nista gledališki predstavi, a bosta vseeno pritegnila veliko zanimanja javnosti. Prvi bo gostovanje Lenarta J. Kučića v torkovi Deželi pridnih, drugi pa četrtkova predstavitev letošnjih dobitnikov Borštnikovih nagrad iz SMG.

 V SMG o Borštnikovih nagrajencih in umetni inteligenci

Dobitnica letošnjega Bortšnikovega prstana Marinka Štern (foto:  Boštjan Lah/FBS)

 

V sklopu sezone debatnih srečanj ‘Dežela pridnih’ bo tokrat delovni naslov ‘Pametna dežela’. V torek, 19. novembra bo ob 20. uri v spodnji dvorani voditelj Boštjan Narat gostil Lenarta J. Kučića. Lenart je novinar neodvisnega in neprofitnega medija podcrto.si, predavatelj in voditelj podkastov na mreži Marsowci, 10 je bil novinar in kolumnist Sobotne priloge Dela, novinarsko pa se je se izpopolnjeval na londonskem Guardianu, študijsko pa na londonski univerzi Goldsmiths. Ker Lenart novinarske in raziskovalne teme običajno išče na presečišču tehnologije, medijev in družbe, bo v tej smeri korakal tudi tokrat.

“V prihodnosti bodo namesto nas odločitve sprejemali stroji, tako pravijo. Že danes so odločitve v marsikaterih kontekstih stvar algoritmov; govorimo o pametnih sistemih, pametnih mestih, pametnih gospodinjskih aparatih … Kakšen je in kakšen bo dejanski vpliv njihove pameti na naša življenja? Kaj sistemi algoritmov pomenijo za našo zasebnost, za našo intimo in našo družbo? Kako nadzorovati njihovo delovanje? Kaj njihova pamet pomeni za našo pamet? Dežela pridnih se v novembru spreminja v pametno deželo. In gost, ki nam bo pri razumevanju vseh teh fenomenov v veliko pomoč, se imenuje Lenart J. Kučić,” so zapisali v napovedniku SMG.

Dva dneva kasneje (v četrtek, 21. novembra) se ob 20. uri prav tako v spodnji dvorani obetajo še pogovori z letošnjo dobitnico Borštnikovega prstana Marinko Štern in ostalimi na Srečanju nagrajenimi člani ansambla SMG. Žirija je namreč predstavi ‘Še ni naslova’ namreč namenila veliko nagrado za najboljšo uprizoritev, Borštnikovo nagrado za režijo Tomiju Janežiču, Borštnikovi nagradi za igro Mateju Recerju in Stanetu Tomazinu ter Borštnikovo nagrado za mlado igralko Anji Novak. Pogovor bo moderiral dr. Tomaž Toporišič.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.