Naslovnica Slovenija Ker v Sloveniji ni bilo poplav, se rok za gnojenje ne bo podaljšal

Ker v Sloveniji ni bilo poplav, se rok za gnojenje ne bo podaljšal

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj zavrnilo pobudo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije za podaljšanje dovoljenega obdobja gnojenja s tekočimi organskimi gnojili. Zbornica je pobudo dala zaradi nedavnih poplav, Ministrstvo pa jo je zavrnilo kot neutemeljeno. Pri tem pa se je sklicevalo na podatke, ki se zdijo metodološko precej sporni.

Ker v Sloveniji ni bilo poplav se rok za gnojenje ne bo podaljšal Tudi v Benetkah so imeli do prejšnjega tedna sušo, povprečno pa bodo najbrž le za malce presegli običajno dozo mesečnih padavin, a je realno stanje na terenu povsem drugačno – mesto je že nekaj dni popolavljeno z rekordno količino oz. višino vode (foto: Wolfgang Moroder/en.wikipedia.org)

 

Z Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so spomnili, da je na podlagi Uredbe o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov gnojenje s tekočimi organskimi gnojili prepovedano od 15. novembra do 1. marca. Obstajajo pa izjeme. Med drugim lahko minister, pristojen za kmetijstvo, dovoli podaljšanje dovoljenega obdobja gnojenja s tekočimi organskimi gnojili na prizadetih območjih. A le za največ trideset dni, ne dlje kot do 15. decembra in le, če gre za nepredvidene ali izjemne okoliščine.

S tem so mišljene predvsem poplave, ko so tla zasičena z vodo v obdobju dvajsetih dni pred začetkom prepovedi ter zato razvoz gnojil in gnojenje v predpisanih rokih nista mogoča. Prav zaradi namočenih kmetijskih zemljišč je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) zaprosila pristojno ministrstvo za podaljšanje roka. Ministrstvo pa se je obrnilo na državno meteorološko službo oziroma na Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO).

ARSO je nato poslal MKGP uradno obrazložitev, da so v obdobju med 10. oktobrom in 10. novembrom (običajno naj bi se analiziralo najmanj obdobje enega meseca, krajša obdobja pa ne) padavine le za malenkost ali pa sploh niso presegle povprečja. Zato je MKGP na koncu odločilo, da pobuda KGZS ni bila utemeljena in roka tudi ni podaljšalo. Čeprav velja dodati, da je šlo za različna območja po Sloveniji, se zdi navajanje oktobrske suše kot nekakšnega ‘zmanjševalnega faktorja’ za kasnejšo preveliko namočenost zemljišč precej sporno.

Računanje mesečnega povprečja namreč ne pokaže dejanskega stanja na terenu ob koncu meseca. Tudi v poplavljenih Benetkah so imeli do prejšnjega tedna sušo, povprečno pa bodo najbrž le za malce presegli običajno dozo mesečnih padavin, a je trenutno stanje v živo povem drugačno – mesto je že nekaj dni pod rekordno količino vode. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.