Naslovnica Svet & EU Slovenija z dobrim izhodiščem za črpanje sredstev iz 90-milijardnega fonda

Slovenija z dobrim izhodiščem za črpanje sredstev iz 90-milijardnega fonda

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) sta predstavili poročilo o pobudi, da bi Sloveniji, Litvi in 12 regijam držav članic EU pomagali doseči industrijsko tranzicijo, prek katere bi se lažje uveljavila v sodobnem globaliziranem gospodarstvu. Poročilo je pomebno kot temeljno izhodišče za kohezijsko politiko EU v obdobju 2021–27, v okviru katerega bo za srednja in mala podjetja na voljo več kot 90 milijard evrov sredstev. 

Slovenija z dobrim izhodiščem za črpanje sredstev iz 90 milijardnega fondaV poročilu Komisije EU in OECD so nanizali adute za pametno specializacijo gospodarstev dveh držav in 12 regij v EU (foto: pxhere.com)

 

Globalizacija ponuja veliko priložnosti, a le za sposobne. Številne evropske regije se namreč soočajo z izgubo delovnih mest, kar je povezano s propadom tradicionalnih industrij. Za spoprijemanje z izzivom modernizacije gospodarstva mora Evropa svoje regije okrepiti in jim pomagati pri ustvarjanju novih dodatnih vrednosti. Evropska Komisija je že julija 2017 predstavila sporočilo z naslovom ‘Krepitev inovacij v evropskih regijah’ in začela izvajati pobudo o industrijski tranziciji ter pobudo o vzpostavitvi medregionalnega partnerstva za inovacije.

V sklopu pobude o tranziciji so strokovnjaki Komisije EU in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) od predlani sodelovali s Slovenijo, Litvo in z 12 regijami drugih držav članic Evropske Unije, da bi ugotovili, kaj zavira ustvarjanje delovnih mest in rast gospodarstva na teh ozemljih. Cilj pobude je namreč okrepiti dolgoročne razvojne strategije vseh teh teritorialnih enot in sicer glede na področja njihovih konkurenčnih prednosti. V pripravljene strategije so vključene modernizacija ekonomije, podnebni cilji in socialna pravičnost.

Na podlagi zbranih podatkov so v poročilu navedli seznam orodij za nacionalne in regionalne organe, ki naj bi zagotovila konkretne rešitve za odpravo ovir za industrijsko tranzicijo pri 5 ključnih nalogah. »Blaginja in dobrobit na ravni EU se začneta v naših regijah. Skupini strokovnjakov Komisije in OECD sta dve leti tesno sodelovali z nacionalnimi in lokalnimi akterji, da bi jim pomagali sprejeti inovacije, razogljičenje in digitalizacijo ter razviti znanja in spretnosti, potrebne za delovna mesta prihodnosti.

To so glavne točke tranzicije, ki vsem dajejo poštene priložnosti,« je pojasnil komisar za sosedsko politiko, širitvena pogajanja in regionalno politiko Johannes Hahn. Komisija je v poročilu navedla 5 prednostnih segmentov oziroma problematik: povečanje in širjenje inovacij, priprava za delovna mesta prihodnosti, spodbujanje podjetništva in vključevanje zasebnega sektorja, prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo ter spodbujanje vključujoče rasti.

Kar je morda še najbolj pomembno, je dejstvo, da bodo to poročilo in njegova priporočila vključena v pripravo programov kohezijske politike EU za obdobje 2021–2027, v okviru katerih bo  srednjim in malim podjetjem na voljo več kot 90 milijard evrov za raziskave, inovacije in digitalizacijo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.