Naslovnica Svet & EU V pakistanskem Beludžistanu se vrstijo eksplozije

V pakistanskem Beludžistanu se vrstijo eksplozije

Avtor: Spletno Uredništvo
Pakistan se je pravkar spet znašel v središču zanimanja svetovne javnosti in sicer zaradi dogajanja v pakistanskem delu Beludžistana. Puščavska regija na zahodu države, ki jo obkrožajo Indijski ocean, Iran in Afganistan, je namreč postala prizorišče vrste bombnih napadov lokalnih separatistov, oziroma borcev za osamosvojitev.
Beludžistan ima tudi svojo uradno zastavo (foto: en.wikipedia.org)

V zadnjih dneh so se v pakistanski pokrajini Beludžistan zvrstili kar trije atentati na varnostne sile, pri čemer je bilo ubitih 7 in ranjenih 9 vojakov. Odgovornost je prevzela Osvobodilna vojska Beludžistana (BLA), ki je le ena od lokalnih oboroženih frakcij, katere si prizadevajo za osamosvojitev pokrajine od Pakistana. Pakistanske varnostne sile so odgovorile s silo in v strelskem spopadu ubile šest članov BLA, tudi dva komandanta.

A nasilja s tem še ni bilo konec. V obalnem mestu Gwadar so namreč kasneje razstrelili kip ustanovitelja Pakistana Mohameda Ali Jinnaha. Po poročanju lokalnih medijev naj bi odgovornost za ta bombni napad prevzela Beludžistanska republikanska armada (BRA), ki je nedavno razstrelila tudi zgodovinsko rezudenco Quaid-e-Azam, kjer je na smrt bolni ustanovitelj Pakistana Jinnah preživel svoje zadnje dni.

Leta 1948 umrli Jinnah je še danes tarča, ker je imel veliko zaslug, da si je Pakistan ob nastanku države pripojil tudi predele Beludžistana. Tedaj se je med muslimani in hindujci na celotnem indijskem podkontinentu vnela krvava morija, pričela pa se je tudi prva oborožena vstaja Beludžistancev, ki so ji do danes sledile še vsaj štiri. Sicer je ta pakistanska pokrajina bogata z minerali, v pristanišče Gwadar in posebno ekonomsko cono pa je Kitajska baje v zadnjih letih vložila 2 milijardi dolarjev.

To pristanišče je namreč postalo stična točka med kopenskim koridorjem, ki povezuje Pakistan in Kitajsko, pomorsko Svilno pot, ki Kitajsko po morju povezuje s Sredozemljem in EU, ter med iniciativo ‘Ena pot, en pas’, ki predstavlja največji Kitajski globalni izvozni projekt od leta 1433 (od časov potovanja admirala Zheng Heja) pa vse do danes.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.