Naslovnica Slovenija Geotermalno energijo bi lahko bolje izkoristili

Geotermalno energijo bi lahko bolje izkoristili

Avtor: Spletno Uredništvo
Vzhodni del Slovenije je bogat z naravnimi vrelci, zato ponekod že lepo izkoriščajo geotermalno energijo za ogrevanje. Sedaj pa so na madžarski strani meje na tem področju učinkovite rabe naravne energije napravili še korak naprej, zato si je slovenska delegacija na lastne oči ogledala novo strukturo.
Zaprti sistemi omogočajo delovanje brez večjih izgub energije (foto: pxhere.com)

V madžarski občini Lenti, ki leži neposredno ob slovenski meji, so za slovensko delegacijo pripravili predstavitev pravkar zagnanega projekta učinkovitejšega izkoriščanja naravne toplotne energije. Posebnost tega projekta so reinjekcijske vrtine, kar omogoča uporabo geotermalne vode v zaprtem sistemu. Vso vodo, ki jo uporabniki načrpajo, naj bi tako tudi reinjektirali oz. ponovno vbrzigali nazaj v zbiralnik, od koder so jo načrpali.

Obiska so se udeležili vrh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP),  predstavniki lokalne skupnosti Iz Lentija, zastopniki podjetij, ki sodelujejo v projektu, ter s slovenske strani tudi župan Občine Lendava in direktor podjetja Ocean Orchids. Ob tem so z MKGP spomnili, da je sta ministrstvi, pristojni za kmetijstvo in okolje, že našli možnost za podporo tovrstnim projektom in pravkar objavili razpis za sofinanciranje reinjekcijskih vrtin.

Z MKGP so dodali še pojasnilo, da je geotermična energija nedvomno ena izmed premalo uporabljenih naravnih energetskih virov. Sicer v Sloveniji nekaj kmetijskih gospodarstev, podjetij in hotelov že izkorišča geotermalno energijo za ogrevanje, vendar v tem procesu črpajo vodo iz vodonosnika in jo po uporabi vrnejo v okolje, ne pa neposredno nazaj v zbiralnik, od koder je prišla.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.