Naslovnica Svet & EU V 37 milijardnem paketu ukrepov EU so tudi sredstva za naložbe

V 37 milijardnem paketu ukrepov EU so tudi sredstva za naložbe

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pred jutrišnjim video-zasedanjem Svet EU pripravila seznam svojih dosedanjih aktivnosti in ukrepov za boj proti koronavirusu in blaženje posledic pandemije. Med petimi ključnimi področji delovanja Komisije so tudi naložbe.

Komisija EU poziva Evropski parlament in Svet, naj hitro odobrita predlog za to novo naložbeno pobudo, da bi ga lahko sprejeli v naslednjih dveh tednih (!), temu bo po potrebi sledilo še prilagajanje nacionalnih operativnih kohezijskih programov (foto: ec.europa.eu)

 

Evropska komisija je zaradi trenutnih izrednih razmer, ki vladajo v državah članicah EU, že pred dnevi predlagala prerazporeditev 37 milijard evrov iz segmenta evropskih kohezijskih politik v paket ukrepov za boj proti novemu koronavirusu. 8 milijard naj bi prišlo iz ostankov ‘predfinanciranja’ za strukturne sklade za leto 2019, preostalih 29 milijard evrov pa iz programov kohezijske politike za obdobje 2014–2020.

Denar bo usmerjen tam, kjer je ukrepanje proti pandemiji najbolj nujno in sicer gre za predvsem za zdravstvo (oprema, raziskave), za blaženje socialnih posledic pandemije, za pomoč MSP in za trg dela. »Pregled možnih ukrepov, ki jih lahko podpreta bodisi Evropski sklad za regionalni razvoj bodisi Evropski socialni sklad so na voljo v prilogi pisma, naslovljenega na posamezno državo članico,« so pojasnili s Komisije EU.

Slovenija naj bi v sklopu te nove naložbene pobude skupno dobila okroglih 200 milijonov evrov. 114 milijonov evrov naj bi prišlo iz naslova neporabljenega predfinanciranja v lanskem letu, 86 milijonov evrov pa iz predfinanciranja oziroma sredstev za letos. Komisija EU je predlagala tudi razširitev področja uporabe Solidarnostnega sklada EU, kar bi omogočilo uporabo dodatnih sredstev za najbolj prizadete države članice. Tako naj bi bilo na voljo še 180 milijonov evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.