Naslovnica Slovenija Univerza na Primorskem je dobila piranski Akvarij

Univerza na Primorskem je dobila piranski Akvarij

Avtor: Spletno Uredništvo
Piranski akvarij je pravkar dobil novega upravljavca in sicer je to postala Univerza na Primorskem. Čeprav gre predvsem za formalno spremembo, pa se obeta nekaj vsebinskih novosti, ki so povezane z raziskovalno in študijsko dejavnostjo.
Univerza na Primorskem je dobila piranski Akvarij

Podpisniki nove pogodbe o upravljanju so tudi osebno obiskali piranski Akvarij (foto: MIZS)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) je včeraj predalo brezplačno v upravljanje Akvarija Piran v roke Univerze na Primorskem. Pogodbo o prenosu pooblastil so podpisali rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar ter ministrica MIZS Simona Kustec, nepremičnina z opremo pa je vredna več kot 2 milijona evrov.

Piranski Akvarij je sicer predviden kot eden izmed stebrov novega univerzitetnega centra Univerze na Primorskem. Dejavnosti Akvarija bodo namenjene izvajanju visokošolske in raziskovalne dejavnosti na področjih varstva narave, morske in populacijske biologije, rabe habitatov, vpliva antropogenih motenj v morskih ekosistemih, populacijske in varstvene genetike ter drugih šolskih aktivnosti.

Poleg tega pa bo še naprej ostal odprt tudi za turiste, saj gre za eno večjih atrakcij v starem mestnem jedru Pirana. »Pričakalo vas bo okoli 140 različnih vrst organizmov, med katerimi so številčno najbolj zastopane seveda ribe. Med okoli 60 različnimi vrstami lahko v večjih akvarijih opazujete jate odprtega morja, kot so brancini, ciplji, orade in druge hitre plavalke,« med drugim sporočajo z Akvarija.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.