Naslovnica Šport Letos številne novosti v Formuli 1, Hamilton pa še molči

Letos številne novosti v Formuli 1, Hamilton pa še molči

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko še vedno ni znano, ali bo sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton sploh še dirkal, pa bo Formula 1 letos doživela veliko sprememb. Največ letošnjih novosti, kot so na primer večje pnevmatike, je tehnične narave, obeta pa se tudi rekordnih 23 dirk.
Letos številne novosti v Formuli 1, Hamilton pa še molči

Svetovni prvak, zmagovalec sezone Formule 1 2021 Max Verstappen (foto: pxfuel.com)

Bolidi Formule 1, ki bodo 20. marca novo sezono 2022 pričeli na dirki za Veliko nagrado Bahrajna, se bodo že na prvi pogled precej razlikovali od dirkalnikov, ki so decembra zaključili kontroverzno sezono 2021 v Abu Dabiju. Letos namreč namesto dosedanjih 13-palčnih gum F1 prehaja na precej večje 18-palčne pnevmatike. Ta in druge tehnične novosti bodo povzročile opazne spremembe na področju aerodinamičnega oblikovanja vozil.

Dirkalniki bodo tako zagotovo izgledali precej drugače kot lanski, zato ljubitelji Formule 1 že kar nestrpno čakajo na prve predstavitve moštev. Vodstvo tekmovanja v Formuli 1 želi s temi novostmi zmanjšati turbulence zraka v bližnjem zasledovanju vozil in tako olajšati prehitevanja, kar naj bi pomenilo tudi, da bo imelo več različnih moštev in voznikov možnosti za uvrstitve na zmagovalni oder.

Sicer je v letošnjem letu na programu Formule 1 rekordnih 23 dirk, prvo uradno testiranje pa je napovedano v Barceloni in sicer od 23. do 25. februarja. Drugi test bo nato že tik pred pričetkom sezone med 10. in 12. marcem, potekal pa bo kar na stezi prve Velike nagrade v bahrajnskem Sakhirju. Medtem pa še vedno ni jasno, ali bo sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton letos sploh dirkal, saj se je dirkač zavil v popoln molk.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA naj bi sicer opravila izčrpno preiskavo, kako je direktor dirke Michael Masi opravil svoje delo na zadnji dirki prejšnje sezone, ko je omogočil zmago in prvo osvojitev naslova svetovnega prvaka za Maxa Verstappena. Vendar pa skoraj zagotovo ne gre pričakovati nobenih sprememb pri rezultatih dirke in pri skupnem točkovanju svetovnega prvenstva 2021.

Najbrž je še največ, kar se lahko zgodi to, da bo Masi (ki je predzadnjo dirko sezone v Saudovi Arabiji po svoje skrojil še bolj kot nato preizkušnjo v Abu Dabiju) dobil odpoved kot direktor dirk.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.