Naslovnica Svet & EU Ukrajina v ospredju tudi ob dnevu spomina na žrtve režimov

Ukrajina v ospredju tudi ob dnevu spomina na žrtve režimov

Avtor: Spletno Uredništvo
Zadnji novosti z Evropske komisije sta obeležitev Evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov in nova ogromna finančna injekcija za Ukrajino.
Ukrajina v ospredju tudi ob dnevu spomina na žrtve režimov

Levo zastava EU, desno zastava Ukrajine (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Včeraj je bil na vrsti ‘Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov’. Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Věra Jourová ter komisar za pravosodje Didier Reynders sta ob tej priložnosti posebej poudarila, kako Rusija od začetka invazije na Ukrajino izkrivlja zgodovino in širi zarote, da bi z zlonamernimi dezinformacijami zastrupila evropske demokracije. Razen Rusije pa nista omenila niti enega drugega aktualnega primera totalitarnih ali avtoritarnih režimov, čeprav jih je po svetu kar nekaj. Niti na Belorusijo se nista spomnila…

Dan pred tem je Evropska komisija izplačala 1,5 milijarde evrov v okviru paketa ‘Makrofinančne pomoči +’ za Ukrajino, ki je vreden do 18 milijard evrov. »S tem instrumentom želi EU pomagati Ukrajini pokriti njene takojšnje potrebe po financiranju s stabilno, predvidljivo in obsežno finančno podporo v letu 2023. Z današnjim plačilom je Ukrajina letos v okviru tega programa ‘Makrofinančne pomoči +’ doslej prejela 12 milijard evrov.

Ta podpora bo pomagala Ukrajini, da bo še naprej izplačevala plače in pokojnine ter ohranila delovanje osnovnih javnih storitev, kot so bolnišnice, šole in stanovanja za preseljene osebe,« so pojasnili s Komisije EU in dodali, da bo denar šel tudi za makroekonomsko stabilnost Ukrajine ter za uničeno energetsko infrastrukturo, vodovode, jezove, prometna omrežja, ceste in mostove.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.