Naslovnica Slovenija Blejski strateški forum bo v znamenju solidarnosti

Blejski strateški forum bo v znamenju solidarnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihodnji teden bo na vrsti 18. Blejski strateški forum. Letošnja mednarodna konferenca nosi naslov ‘Solidarnost za globalno varnost’, zaznamoval jo bo najbrž najbolj pester program doslej, zaradi nedavnih katastrofalnih poplav v Sloveniji pa bo imela prireditev poudarjen dobrodelni značaj.
Blejski strateški forum bo v znamenju solidarnosti

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se po dveh letih vrača na Bled (foto: FB Bled Strategic Forum)

Na letošnjem 18. Blejskem strateškem forumu bo po programu na vrsti kar 32 razprav, na katerih bo nastopilo več kot 200 govorcev. Udeležbo je namreč potrdilo 8 predsednikov vlad, 3 predsednice držav, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, 14 ministrov za zunanje zadeve ter številni ostali visoki gosti, pripadniki civilne družbe, mednarodnih organizacij, poslovneži, odločevalci in akademiki.

»Forum letos dodatno krepi partnerstva s ključnimi svetovnimi mislišči (CEBRI – Brazilija, Center for China and Globalization – Kitajska, Observer Research Foundation – Indija, Friedrich-Ebert-Stiftung – Nemčija, Global Diplomacy Lab – Nemčija, BMW Foundation – Nemčija, Interpeace – mednarodno), ki so aktivno sodelovala pri izbiri vsebine določenih razprav,« so me drugim napovedali v sporočilu za javnost.

Sicer je Blejski strateški forum je medvladni projekt Republike Slovenije, ki ga organizirata Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter Center za evropsko prihodnost, v pripravo vsebin pa je vključenih tudi več ministrstev Republike Slovenije, ki organizirajo vzporedne aktivnosti oz. dogodke. Letošnji forum nosi naslov ‘Solidarnost za globalno varnost’, ali po angleško ‘Bled Strategic Forum stands in solidarity’.

Dogajanje bo potekalo v znamenju solidarnosti s tistimi, ki so jih prizadele uničujoče poplave, zato bodo organizirane različne aktivnosti, namenjene zbiranju finančnih sredstev za odpravo posledic poplav. Dodatno bodo vsebinsko prilagojeni tudi otvoritev, razprave in osrednji koncert, večino družabnih dogodkov pa so umaknili s programa, medtem ko bodo preostali dogodki s poudarjenim dobrodelnim predznakom.

Še pred pričetkom Blejskega strateškega foruma pa se bo med petkom (25. avgusta) in nedeljo (27. avgusta) v Ljubljani odvijal tudi Blejski strateški forum za mlade. Le-ta bo letos minil pod delovnim naslovom ‘Mitigating our Butterfly Effect’, oz. ‘Zmanjšanje našega učinka metulja’ . Na njemu bo sodelovalo 40 družbeno aktivnih mladih z vsega sveta, ki bodo debatirali o najpomembnejših aktualnih vprašanjih in tudi o možnih rešitvah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.