Naslovnica Svet & EU Elektroenergetske težave Ukrajine in prva omemba pogajanj o miru

Elektroenergetske težave Ukrajine in prva omemba pogajanj o miru

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisarka za energijo Simson je konec tedna obiskala Ukrajino, kjer je s predsednikom Zelenskim, ministrom za energijo Galuščenkom in mednarodnimi partnerji razpravljala o takojšnji obnovi poškodovanega energetske infrastrukture te države. Zima namreč že trka na vrata, vse večji predeli Ukrajine pa imajo težave z oskrbo z elektriko. Zelenski je prav po tem sestanku prvič omenil pogajanja o miru.
Elektroenergetske težave Ukrajine in prva omemba pogajanj o miru

Komisarka Simson na pogovorih z ukrajinskimi oblastmi (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska komisarka za energijo Simson je obiskala Ukrajino, ko je postalo jasno, da se ruski napadi zadnji mesec intenzivno osredotočajo na uničenje tamkajšnje energetske infrastrukture. Rusi so se v prvih mesecih spopadov posvečali predvsem bombardiranju prometne infrastrukture, da bi preprečili prevoz orožja, okrepitev in zalog ukrajinskim četam na frontnih črtah. Ta strategija pa se je dokončno spremenila, ko so Ukrajinci razstrelili Krimski most.

Od 8. oktobra dalje, ko je Ukrajina (s teroristično akcijo, saj je eksplodiral civilni kamion) napadla ta za rusko državo zelo pomemben most, so se začeli povračilni napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Že naslednji dan je prišlo do obsežnega raketiranja ukrajinskega električnega omrežja, ki je večji del države zavil v temo. Do danes naj bi Rusi baje onesposobili že med 30 % in 50% celotnega elektro-energetskega sistema države.

Takšno uničenje tik pred pričetkom zime pomeni, da bo letos marsikje v Ukrajini še bolj mraz kot sicer, da ponekod najbrž ne bodo imeli gretja in da bo prihajalo do rednih motenj pri oskrbi z električno energijo. »Rusija se pri svojih napadih namerno osredotoča na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, da bi povečala trpljenje ljudi v prihajajoči zimi. Naša glavna prednostna naloga je zaščititi milijone družin v Ukrajini pred mrazom in temo.

 Potrebujemo skupna prizadevanja vlad, institucij in zasebnih podjetij v EU in zunaj nje, da bi našo podporo še povečali,« je med obiskom Kijeva dejala Evropska komisarka za energijo Simson. Sicer so EU, posamezne države članice in zasebna podjetja Ukrajini že zagotovila več milijonov evrov nujne energetske opreme, 25,5 milijona evrov pa je bilo danih na voljo za kritje najnujnejših potreb prek sklada za energetsko podporo Ukrajini.

Sicer vojaškim spopadom v Ukrajini še ni videti konca, čeprav ukrajinske sile še naprej uspešno napredujejo predvsem na severnih bojiščih in pa tudi na jugu proti mestu Kerson. Za mnoge najbolj pozitivna novica pa je včeraj prišla iz ust predsednika Zelenskega, ki je prvič od pričetka spopadov dejal, da se je Ukrajina pod okriljem mednarodnih institucij, kot so Združeni narodi, pripravljena pogajati za pravičen mir.

Doslej je namreč Zelenski zavračal prav vsaka pogajanja, kar je v mednarodni diplomaciji naletelo tudi na začudenje in celo na negodovanje. Ukrajinske (pa tudi ruske) civilne in vojaške žrtve se namreč iz dneva v dan kopičijo, uničenje države pa je prav tako vedno večje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.