Naslovnica Slovenija Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Avtor: Spletno Uredništvo
V petek, 18. novembra bo na vrsti letošnji Dan slovenske hrane. Na ta dan, ki je posvečen ozaveščanju glede rednega zajtrkovanja in uporabi lokalno pridelanih živil, bo kot običajno potekal tudi vseslovenski šolski projekt ‘Tradicionalni slovenski zajtrk’.
Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

Slovenski kruh, slovensko maslo, slovenska jabolka in slovenski med (foto: Tomo Jeseničnik/MKGP)

 Dan slovenske hrane se obeležuje vsak tretji petek v mesecu novembru, letos bo tako na vrsti 18. novembra. Ta dan bo tudi tokrat po vsej Sloveniji zaznamoval šolski projekt ‘Tradicionalni slovenski zajtrk’ (TSZ), ki bo na sporedu že dvanajstič, vanj pa so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi nekatere druge institucije in javni zavodi.

»Projekt spodbuja, da se živila za Tradicionalni slovenski zajtrk (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane in spodbuja kratke nabavne poti ‘od njive do krožnika’, ki varujejo in ohranjajo okolje,« so o ciljih projekta sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Vsi vzgojno-izobraževalni zavodi, ki sodelujejo pri projektu Tradicionalnega slovenskega zajtrka, zato že oktobra dobili okrožnico, s katero so bili vabljeni k izvedbi letošnjega zajtrka ter tudi k aktivnostim za ozaveščanje otrok in mladostnikov, da hrana ne raste v trgovini. Poleg tega želijo slovenske šolarje pripraviti k razmišljanju o zdravih prehranjevalnih navadah, odrasle pa k zmanjševanju presežkov odvržene hrane.

Hkrati se prek ‘Dneva slovenske hrane’ izpostavlja vse prednosti lokalno pridelane hrane, kot je na primer dejstvo, da je zaradi krajših relacij potovanja hrane slednja lahko povsem brez kakršnihkoli dodatkov za daljše skladiščenje. Z uporabo hrane, ki so jo pridelali slovenski proizvajalci, se spodbuja samooskrba s hrano. Posredno pa se tako tudi ohranja poseljenost podeželja in se obenem pozitivno vpliva na kulturne krajine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.