Naslovnica Slovenija Učiti se, učiti se in učiti se

Učiti se, učiti se in učiti se

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Andragoški center Slovenije sta pravkar objavila videoposnetek, s katerim želita začeti kampanjo o pomenu pridobivanja znanj in spretnosti od zgodnjega otroštva do srebrnih let. Skratka – učenju nikoli ni konca, niti ko smo že v penziji.

Učiti se učiti se in učiti seVse izhaja iz starega slovenskega pregovora ‘Več kot znaš, več veljaš’ (foto: Norwood Charity/commons.wikimedia.org)

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je pravkar sporočilo, da je z objavo novega videoposnetka skupaj z Andragoškim centrom Slovenije začelo kampanjo o pomenu pridobivanja znanj in spretnosti od zgodnjega otroštva do starosti. V današnjem sodobnem svetu namreč vso naše znanje in pridobljene spretnosti, če jih ne nadgrajujemo in prilagajamo novim časom, zelo hitro zastarajo. Prav zato je učenje novih stvari danes bolj še bolj pomembno, kot je bilo kadarkoli v preteklosti.

»Vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje v Sloveniji (11,2 %) je sicer višja od poprečja EU (10,8 %). Vendar pa je Raziskava spretnosti odraslih (OECD PIAAC) pokazala, da pri nas več kot 400.000 odraslih dosega le najnižje ravni besedilnih in matematičnih spretnosti. Znanje nas spremlja vse življenje, enako naj bo z učenjem. Slovenija se ponaša s pestro ponudbo organiziranih izobraževanj in virov učenja vseh vrst za vse generacije, priložnosti za učenje je vse več,« so sporočili z MIZŠ.

Da bo torej spodbudili vseživljenjsko učenje so videoposnetek poimenovali ‘Več znaš, več veljaš – če se učiš celo življenje’. O učenju skozi vse dobe življenja so na njemu spregovorili Prešernov nagrajenec, pesnik in pisatelj Feri Lainšček, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Ana Krajnc, direktorica podjetja Plastika Skaza Tanja Skaza ter tisti, ki znanje nudijo, in tisti, ki ga osvajajo.

»V trenutnih razmerah, ko večinoma ostajamo doma, se med drugim učimo uporabljati tudi nove digitalne tehnologije in orodja. Odkrivamo nove platforme, ki nas povezujejo in nam omogočajo šolanje in delo, pa tudi druženje in zabavo preko zaslonov. Ob tem je vse večje zavedanje o pomenu pozitivne naravnanosti in vrednot tako v resničnem kot digitalnem okolju. Čustvene in socialne spretnosti niso pomembne le za dobro počutje posameznika, ampak tudi družbe in sveta,« so še dodali z MIZŠ.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.