Naslovnica Slovenija Tudi živalim je vroče

Tudi živalim je vroče

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so ob prvem letošnjem vročinskem valu spomnili, da je potrebno primerno poskrbeti tudi za počutje in zdravje živali.
Tudi živalim je vroče

Ne smemo pozabiti, da je tudi živalim vroče (foto: pxhere.com)

Temperature nad 30 stopinj Celzija, sploh ob povišanih stopnji vlažnosti in morebitni odsotnosti vetra, ne škodijo le počutju in zdravju ljudi, ampak tudi živalim. Enako kot ljudje tudi živali potrebujejo senco in vodo, na kar so z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin spomnili prav vse skrbnike živali – ne glede na to, ali gre za lastnika, ali pa ne. Pripravili so tudi poseben seznam proti-vročinskih navodil.

»Nikoli ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo. Živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest – (hladne površine). Sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure. Posebno pozornost namenite psom brahicefaličnih pasem (kratek gobec), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature.

Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo,« priporočajo z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Dodali so še navodila, kako ravnati, če bi žival doživela vročinski udar in sicer jo je potrebno takoj umakniti v senco, jo ohlajati z vodo (vedro, tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje…), ji držati dvignjeno glavo dvignjeno in poklicati veterinarsko službo.

Prav tako so pozvali vse organizatorje poletnih prireditev, v katerih sodelujejo ali so prisotne živali, da prilagodijo čas aktivnosti. Jutranje in večerne ure so najbolj primerne, da se živali čim manj izpostavljajo visokim temperaturam in neposrednemu soncu. Poleg tega jih ne bi smeli izpostavljati prevelikim fizičnim obremenitvam, na voljo morajo imeti senco in seveda pitno vodo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.