Naslovnica Kronika Policija tokrat opozarja pred spletnimi nevarnostmi

Policija tokrat opozarja pred spletnimi nevarnostmi

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je tokrat izdala posebno obvestilo za javnost, v katerem opozarja otroke in njihove starše pred nevarnostmi s spleta.
Policija tokrat opozarja pred spletnimi nevarnostmi

Prizor iz češkega projekta ‘Ujete v medmrežju’, ko so s pomočjo TV studia razkrivali pedofile (foto: Milan Jaroš)

Pred vrati so poletne šolske počitnice, zato so ob tej priložnosti slovenske policistke in policisti pozvali k premišljeni rabi spleta oziroma tehnoloških pripomočkov s kamerami. Poziv velja za otroke, mladostnike in pa tudi njihove starše, saj bi morali slednji svoje mladoletnike poučiti o osnovnih varnostnih pravilih, ki so nujna za izogibanje spletnemu kriminalu in objavam neprimernih vsebin na družbenih omrežjih.

»Opekline zaradi sonca bodo čez čas minile, posledice objave neprimernih in intimnih fotografij pa bodo na spletu ostale za vedno,« opozarjajo na Policiji. Zato so pripravili nekaj uporabnih nasvetov. Osnovni je ta, da ne objavljate ali komu pošiljajte fotografij, na katerih ste pomanjkljivo oblečeni ali razkrivajo vaše intimne predele telesa. V bistvu je že fotografiranje nevarno, saj lahko pride do tatvine vaše pametne naprave.

Drugi nasvet za otroke in mladostnike je ta, da na spletu in družbenih omrežjih ne komunicirajte z ljudmi, ki jih sploh ne poznate. Mnogi namreč prežijo prav na to, da bi neizkušenega, naivnega ali le večje pozornosti željnega otroka izkoristili – na primer spolno ali finančno. Policija prav tako opozarja, da se po spletu ne sme žaliti drugih ali jim celo groziti, saj je oboje lahko kaznivo.

Poleg tega je potrebno na vseh napravah in vsepovsod na spletu, kjer se je potrebno ‘logirati’, tudi redno zamenjati gesla. Zadnji nasvet pa je ta, da na spletu raje ne razkrivajte svoje dopustniške lokacije, oziroma, da boste odsotni dlje časa. Tudi morebitni vlomilci namreč prek vaših objav in fotografij na družbenih omrežjih ugotovijo, kje se nahajate in koliko časa vas ne bo doma.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.