Naslovnica Svet & EU Tudi v Grčiji prihaja do groženj skupnim vrednotam EU

Tudi v Grčiji prihaja do groženj skupnim vrednotam EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so se v zadnjih dneh posvetili Grčiji, saj naj bi tudi tam prihajalo do resnih  groženj vrednotam EU. Zato je v Atene odpotovala Delegacija Odbora za državljanske svoboščine in se na lastne oči prepričala o razmerah.

Tudi v Grčiji imajo očitno težave s spoštovanjem temeljnih vrednot EU  (foto: multimedia.europarl.europa.eu)

Delegacija Odbora za državljanske svoboščine pri Evropskem parlamentu je v Atenah ta teden preverjala vprašanja in obtožbe v zvezi s stanjem vrednot EU v Grčiji. Na tem delovnem obisku so se dotaknili svobode medijev, varnosti novinarjev, migracijskih politik, človekovih pravic, enake obravnave, pravic manjšin, uporabe vohunske programske opreme, delovanja pravne države in boja proti korupciji.

»Številni novinarji se soočajo s fizičnimi grožnjami, verbalnimi napadi, tudi s strani visokih politikov in ministrov, kršitvami zasebnosti z vohunsko programsko opremo ali s programi SLAPP. Lastništvo medijev s strani majhnega števila oligarhov negativno vpliva na medijski pluralizem, kar ima za posledico dramatično premalo poročanja o nekaterih temah. Po železniški nesreči je ta problem izpostavila tudi skupna izjava grških novinarskih združenj.

Člani delegacije izrekamo globoko sožalje družinam in bližnjim žrtev tragedije v Tempiju,« so med drugim zapisali v končni izjavi za javnost. Delegacija pa je z žalostjo ugotovila, da ne predsednik vlade, ne vladni ministri, ne predstavniki policije, ne vrhovni tožilec in tudi drugi uradniki niso bili na voljo za pogovore. Nekaj podobnega se je sicer zgodilo tudi pri nas v Sloveniji in sicer ob obisku Odbora za državljanske svoboščine leta 2021.

Glede sedanjih razmer v Grčiji pa so člani Odbora izrazili zaskrbljenost še zaradi neučinkovitosti Nacionalne agencije za preglednost in zaradi nadlegovanje tožilke za boj proti korupciji Eleni Touloupaki. Prav posebej pa so se obregnili ravnanju grških oblasti z ilegalnimi migranti ter pravic manjšin.

Grčija, ki se sicer ponaša s svojimi humanističnimi in demokratičnimi vrednotami, ima že od nekdaj zelo odvračilen odnos do makedonske in turške etične manjšine, očitno pa je podobno tudi glede LGBT skupnosti, Romov in celo glede žensk prihaja do kršitev človekovih pravic na področju zagotavljanja enake obravnave.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.