Naslovnica Šport Zadnji uradni test v razredu MotoGP pred začetkom nove sezone

Zadnji uradni test v razredu MotoGP pred začetkom nove sezone

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko se je minul konec tedna že začela nova sezona Formule 1, se nezadržno bliža tudi pričetek svetovnega prvenstva v cestnem motociklizmu. Vozniki v razredu MotoGP bodo ta konec tedna na Portugalskem opravili zadnji uradni test in sicer na isti stezi, kjer bo nato čez dva tedna na sporedu uvodna dirka nove sezone.
Zadnji uradni test v razredu MotoGP pred začetkom nove sezone

Luca Marini je bil presenetljivo najhitrejši kar  na obeh dosedanjih uradnih testiranjih (foto: FB Mooney VR46 Racing)

Karavana motociklističnega razreda Moto GP se pravkar odpravlja na Portugalsko, kjer bo na stezi v Portimau v soboto in nedeljo na sporedu tretji in hkrati zadnji uradni test vseh moštev pred pričetkom nove tekmovalne sezone 2023. Po doslej videnem ostaja tovarniška ekipa Ducatija prvi favorit za osvojitev novega naslova, še najbolj resna konkurenca pa bi ji utegnila biti druga, zasebna moštva s pogonskimi agregati Ducatija.

Testiranja na stezi Algarve International Circuit bodo pokazala, kaj se je spremenilo od zadnjega uradnega testa, ki je bil v indonezijskem Sepangu na sporedu prve dni februarja. Tedaj je bil najhitrejši Luca Marini, ki je bil najhitrejši tudi na prvem testiranju takoj po koncu lanske sezone v Valencii. Polbrat Valentina Rossija sicer vozi za (njegovo) moštvo Mooney, ki uporablja lansko verzijo Ducatija.

Ker ekipa že zelo dobro pozna ta zelo posrečen model 2022 in na na pogonskem agregatu ni bilo nobenih sprememb, se je lahko na testiranjih skozi osredotočala na vse ostale podrobnosti (aerodinamika, šasija, vodljivost…) in zato sta bila bila oba motorja moštva Mooney nenehno zelo hitra. Tovarniška ekipa Ducatija pa je medtem eksperimentirala in razvijala novejši motor za sezono 2023, tako da je v Sepangu še vedno malce zaostajala.

Svetovni prvak Francesco Bagnania je nato s svojim novim tovarniškim modelom prav na zadnjem testiranju v Indoneziji zmanjšal zaostanek za Marinijem na vsega 8 stotink sekunde, tako da zaradi tega ni bil preveč zaskrbljen. Bolj je bil najbrž zaskrbljen zaradi svojega novega zelo hitrega moštvenega tovariša Enee Bastianinija, s katerim sta na enem od treningov skoraj trčila in nato z jasnimi gestami rok en drugega poslala nekam…

Z izjemo Aprilie, za katero sta se Maverick Vinales in Aleix Espargero kar enakovredno kosala tovarniškimi in zasebnimi Ducatiji, pa so prav vsa ostala moštva na testu v Sepangu razočarala. Med prvimi devetimi časi je bilo tam kar 7 voznikov na Ducatijevih pogonskih agregatih, najboljša Honda je bila deseta, najboljša Yamaha je bila iz poltovarniškega moštva Gasgas na trinajstem mestu, najhitrejši KTM pa je bil štirinajsti.

Najvišje uvrščena tovarniška Yamaha in svetovni viceprvak Fabio Quartararo na njej sta pristala šele na 19. mestu, kar je bilo kar porazno. Ker pa je od testiranja v Sepangu minil že dober mesec in je indonezijska steza precej specifična, se lahko ta konec tedna v  precej bolj hladnem Portimau razmerja moči zelo hitro spremenijo. Ne glede na vse razlike med prvim in zadnjim le niso tako velike.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.